Radar · Utrikes

Dömdes för Politkovskajas mord – tar värvning

Journalisten Anna Politkovskaja mördades i Moskva 2006.

En man som dömdes för inblandning i det uppmärksammade mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja släpps fri – efter att ha tagit värvning på den ryska sidan i Ukrainakriget.

Sergej Chadzikurbanov har blivit benådad, meddelar hans advokat enligt såväl statliga som oberoende ryska mediekanaler. Efter det sägs Chadzikurbanov ha stannat kvar i invasionsstyrkorna och blivit befäl av någon grad.

Anna Politkovskaja arbetade som undersökande journalist på Novaja Gazeta och granskade bland annat Rysslands krig mot och politik i Tjetjenien, med en kritisk udd riktad mot Vladimir Putins styre. Hon sköts ihjäl i sin trappuppgång i Moskva år 2006 i ett lönnmord som väckte internationell uppmärksamhet.

Mordet följdes också av en rättshärva med flera rättsprocesser. 2014 dömdes till sist fem personer, bland dem Sergej Chadzikurbanov, till långa fängelsestraff för inblandning i mordet. En av dem dömdes för att ha skjutit henne och de andra för inblandning, men det har inte fastställts på vems uppdrag de gjorde det. Det ryska rättsväsendets hantering av fallet har genomgående väckt kritik.

Många fångar i ryska fängelser har rekryterats till kriget i Ukraina, till en början av Wagnergruppen och senare också av armén, mot löften om tidigare frigivning. Många har gått fria, i regel efter ett halvårs tjänstgöring, men många har också stupat då de skickats långt fram i leden i några av krigets blodigaste slag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV