Radar · Inrikes

Människorättsorganisation välkomnar Paludan-utredning

Den dansk-svenska högerextremisten Rasmus Paludan misstänks för bland annat hets mot folkgrupp och förgripelse mot tjänsteman i samband med en koranbränning i Malmö förra året. Civil rights defenders välkomnar utredningen.

Nyligen blev Rasmus Paludan världsnyhet efter att på uppdrag av profiler inom den svenska ytterhögern ha bränt koranen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. Aktionen har enligt Säpo ökat hotbilden mot Sverige väsentligt. Men det är för en händelse under Rasmus Paludans bokbrännarturné påsken 2022 som han alltså misstänks för brott. Åklagaren har inte gett närmare detaljer kring händelsen. Paludan misstänks även för förolämpning. Rasmus Paludan nekar till brott.

Det är människorättsorganisationen Civil rights defenders som polisanmält Rasmus Paludan. De lämnade in totalt fyra anmälningar gällande hets mot folkgrupp i Stockholm, Göteborg och Malmö. Organisationen motiverade anmälan med att:

”Syftet med turnén har varit att, utifrån en rasistisk ideologi, sprida hat mot muslimer och invandrare och systematiskt provocera dessa grupper, för att på så vis utmåla dem som våldsamma, irrationella och ej tillhörande det västerländska samhället. ”

Och:

”I Civil Rights Defenders argumentation och kritik mot koranbränningar utgår vi ifrån hatbrottslagstiftningen och inte blasfemilagar. Den argumentation vi för baseras på Sveriges nuvarande hatbrottslagstiftning och internationella konventioner som finns till för att skydda minoritetsgrupper mot bland annat hatpropaganda.”

Nu välkomnar Civil rights defenders i ett pressmeddelande att Rasmus Paludans delgivits misstanke om brott:

”Det är positivt att polisen nu gått vidare med utredningen. Det är även viktigt att åtal väcks och att frågan om huruvida koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp prövas av domstol. Sverige behöver ett starkt skydd mot hatbrott”, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil rights defenders.