Radar · Utrikes

Val i Thailand – unga hoppas få bort juntan

Paetongtarn Shinawatra, premiärministerkandidat för Phak Phuea Thai ("För thailändare") lägger sin röst.

Valet i Thailand är i gång. De militärstödda regeringspartierna hotas av oppositionen, som med löften om demokratisering lockar många unga väljare.

Premiärminister Prayut Chan-O-Cha har styrt landet sedan han tog makten i en kupp 2014, men opinionsmätningar visar att folket vill se en förändring.

Partiet Phuea Thai (”För thailändare”), har medvind och väntas av analytiker få flest röster.

Partiledaren, 36-åriga Paetongtarn Shinawatra – färgstark dotter till landets avsatte tidigare ledare Thaksin Shinawatra – sade under ett framträdande i lördags att söndagen kommer att bli en ”historisk dag” där Thailand kommer gå ”från juntastyre till demokratiskt styre”.

Söndagens val är det första sedan massprotester, ledda av unga thailändare, chockade etablissemanget med krav på premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgång och en minskad makt till kungahuset.

Phak Kao Klai är ytterligare en av huvudkrafterna i valet. Partiet, under ledning av Pita Limjaroenrat, är populärt bland unga väljare som vill se demokratiska reformer. Det är också det enda som vill reformera den omtalade lagstiftning som slår fast att kritik av monarkin kan leda till långa fängelsestraff.