Radar · Inrikes

Tidigare nazisten Arklöv får straff tidsbestämt – släpps om tre år

Den 28 maj 1999 rånades Östgöta enskilda bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv.

Jackie Arklöv får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 år. Han släpps fri hösten 2026, skriver Örebro tingsrätt.

Jackie Arklöv dömdes av Göta hovrätt den 7 juni 2000 till livstids fängelse för bland annat mord på två polismän i Malexander – den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år – och försök till mord på en annan polisman och fyra fall av grovt rån.

Arklöv har även av Svea hovrätt dömts för grovt folkrättsbrott under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hergcegovina, gärningar som var begångna i tiden före morden i Malexander.

Huvudregeln om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden – i det här fallet drygt 27 år – gör att man måste omvandla livstidsstraffet till 41 års fängelse för att ge Kriminalvården tillräckligt med tid för planering och utförande av utslussningsåtgärder innan han släpps, uppger tingsrätten.

Kriminalvården har anfört att det behövs närmare tre år för detta, vilket får till följd att Arklöv kan släppas hösten 2026.

Fakta om Polismorden i Malexander
• På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta enskilda bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv.
• Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med deras egna tjänstevapen.
• Andreas Axelsson skadades i eldstriden och fördes till en vårdcentral.
• Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö utanför Stockholm.
• I juni samma år greps Tony Olsson av polis i Costa Rica.
• I början av 2000 dömdes de tre till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. I juni 2000 fastställde Göta hovrätt domarna. 
Källa: TT

Jackie Arklöv, en av de tre män som dömdes för morden på två poliser i Malexander, får sitt straff tidsbestämt
Jackie Arklöv, en av de tre män som dömdes för morden på två poliser i Malexander, får sitt straff tidsbestämt. Foto: Johan Hallnäs

Tog avstånd från nazismen

Arklöv är nu 50 år gammal och varit berövad friheten i 24 år, och han tog senare avstånd från nazismen. Arklöv sa i en TT-intervju 2006, att han själv tycker att det är konstigt att han varit nazist.

– Man behöver ju bara titta sig i spegeln, sa Arklöv då.

Han beskrev sin tidigare nazistiska idévärld ”som ett osmakligt hopkok av hat och ilska, utanförskap och motgångar”.

Tony Olsson, numera Tony Byström, och tidigare distriktsledare för nynazistiska Riksfronten i Örebro, väntas som tidigast bli fri hösten 2023.

Andreas Axelsson, tidigare redaktör för Svea SA och medlem i Nationalsocialistisk front (NSF), släpptes fri i september 2022 efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.