Glöd · Debatt

Stoppa klusterbomberna!

Joe Biden håller tal vid Natos toppmöte i Vilnius.

Som Natomedlem bör Sverige ta chansen att påverka alliansen att stå upp för grundläggande värderingar och stoppa klusterbomberna, skriver Svenska Freds lokalgrupp Bottna för Fred.

DEBATT. Vi är bestörta över USA:s president Joe Bidens beslut att skicka klusterbomber till Ukraina. Kambodjas premiärminister Hun Sen varnar Ukraina för att använda klusterbomberna. Efter ett halvt sekel finns fortfarande odetonerade sprängladdningar från sådana kvar i Kambodja efter de amerikanska bombningarna på 1970-talet (TT). Detsamma blir följden i Ukraina om USA:s ödesdigra leverans av klusterbomber verkställs.

Människor, många barn, kommer att lemlästas långt efter att kriget är slut. 
När nu Sverige står på tröskeln till Nato och därmed blir en allierad till USA, så förväntar vi oss att den svenska regeringen skarpt protesterar mot USA och uppmanar president Biden att dra tillbaka sitt beslut att skicka dessa vapen som helt uppenbart riskerar att mörda och lemlästa civila under åratal framöver.

Sverige har tillsammans med över 120 stater skrivit under ett internationellt avtal mot användning, överföring, produktion och lagring av klusterbomber. USA, Ryssland, Ukraina, Finland och Grekland är bland de länder som inte skrivit under.

Som nästan medlem i den USA-ledda Nato-alliansen har Sverige nu en chans att visa att man står upp för grundläggande värderingar om skydd för civila, och agera för att påverka sina alliansbröder att göra likadant. 

Gör allt för att stoppa klusterbomberna! Tystnad betyder samtycke!

Bottna för Fred* genom:
Barbro Karnfeldt
Barbro Lindahl
Christina Ärlestig
Elsa Agélii
Johnny Kristoffersson
Kristina Olsson
Lena Jarlöv
Veronica Skoog

*Bottna för Fred är en lokalgrupp i Norra Bohuslän, anknuten till Svenska Freds.