Radar · Inrikes

Planer på torabränning fördöms i Israel

Poliser vid avspärrningarna under koranbränningen i Stockholm i juni.

Polisens beslut att bevilja tillstånd för en allmän sammankomst till en man som planerar att bränna en tora och en bibel utanför Israels ambassad i Stockholm väcker stor uppmärksamhet i Israel. Nyheten toppade på fredagen de stora nyhetssajterna i landet och Israels president är en av dem som fördömer planerna.

”Som Israels president fördömde jag bränningen av Koranen, som är helig för muslimer världen över, och jag är nu förkrossad över att samma öde väntar den hebreiska bibeln, det judiska folkets heliga bok”, säger president Isaac Herzog, och kallar planerna för ett uttryck för ”rent hat”, enligt The times of Israel.

Även utrikesminister Eli Cohen fördömer planerna, precis som Europeiska judiska kongressen.

”Dessa handlingar, som ursäktas med förvrängda och bedrägliga argument om yttrandefrihet, är en skam för Sverige och en demokratisk regering värd namnet borde förhindra det”, säger EJC:s president Ariel Muzicant i ett uttalande.

Också svenska Judiska Centralrådet fördömer planerna.

”Judiska Centralrådet fortsätter att fördöma missbruk av yttrandefriheten som sker med syftet att så hat i samhället. Att bränna heliga böcker, vare sig det är Koranen, Toran eller Nya Testamentet, är hatiska handlingar som vi uppfattar som direkta hot mot de samhällen som värdesätter dem”, skriver rådet i ett uttalande.

Den man som beviljats tillstånd för sammankomsten på lördag uppger i sin ansökan att han vill bränna en tora och en bibel som svar på koranbränningen utanför Stockholms moské i juni.

Bränningen ska ske under lördagen utanför ambassaden i Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV