Radar · Inrikes

Så mycket lightläsk kan du dricka

En person som väger 60 kg kan dricka upp till 4 liter läsk med aspartam i per dag utan risk, enligt rekommendationerna.

Världshälsoorganisationen WHO:s nya klassning av sötningsmedlet aspartam som ”möjligen cancerogent” ger inte anledning att minska intaget, enligt toxikolog Johan Ålander.

– Den som vill kan dricka litervis med lightläsk varje dag.

WHO:s organ för cancerforskning, IARC, har i en studie granskat hälsoeffekterna av sötningsmedlet aspartam och klassar det nu som ”möjligen cancerframkallande” för människor.

IARC har tittat på all forskning som finns och kommit fram till att det kanske kan ge cancer i människan, men att mer forskning behövs, säger Johan Ålander, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Fakta: Aspartam
• Aspartam är ett sötningsmedel som är uppbyggt av två aminosyror.
• Det togs fram 1965 och introducerades på den svenska marknaden i början av 1980-talet.
• Eftersom det är 100-200 gånger sötare än vanligt socker behöver endast mycket små mängder för att uppnå sötningseffekt.
• Aspartam får bland annat användas till desserter, glass, konfektyrer, frukt- och grönsaksberedningar, frukostflingor med högt fiberinnehåll, sylt, marmelad, gelé, läsk, vissa soppor, såser, kosttillskott, bordssötningsmedel och som smakförstärkare i tuggummi.
• WHO har fastställt det acceptabla dagliga intaget (ADI-värdet) till 40 milligram per kilo kroppsvikt och dag. Det innebär att en person som väger 60 kg kan konsumera 2,4 gram aspartam per dag utan hälsorisk.
Källa: Livsmedelsverket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV