Radar · Miljö

Thunberg i stor demonstration – sammandrabbningar med polis

Sammandrabbningar har ägt rum mellan demonstranter och polis i kampen om den tyska byn Lützerath, som enligt planerna ska rivas för att ge plats åt en kolgruva.

Det blev sammandrabbningar mellan polis och de tusentals klimataktivister som strömmat till tyska byn Lützerath för att kämpa mot utökad kolbrytning i området. Skrik, smällar och sammanstötningar syns och hörs i tyska Der Spiegels livestream från demonstrationen, där även Greta Thunberg deltar.

– Vi måste behålla kolet i marken. Tyskland borde skämmas, säger hon i ett klipp på SVT.

Drygt två år har gått sedan de första klimataktivisterna ockuperade Lützerath. I tisdags blev det olagligt att vara där och nu i veckan har aktivister strömmat dit för att stoppa energibolaget RWE från att göra byn till ett brunkolsbrott.

Enligt tidigare uppgifter har uppemot 2 000 poliser kallats till platsen för att utrymma staden. I dag varnade polisen på Twitter demonstranterna från att gå nära gruvhålet: ”Sätt inte ditt liv och din hälsa på spel!”.

Demonstrationen inleddes vid 12-tiden på lördagen. Inledningsvis uppgav polisen att antalet aktivister uppgick till 8 000, men ökade sedan siffran till minst 10 000, enligt tyska Westdeutscher Rundfunk. Vidare uppgavs att polisen använt pepparspray mot demonstranterna.

Greta Thunberg kritiserade före lördagens demonstration det tyska regeringspartiet De gröna för deras stöd till rivningen av Lützerath och menade att företag som RWE borde hållas ansvariga för hur de behandlar människor.

– Det faktum att De gröna gör kompromisser med sådana företag visar var deras prioriteringar ligger, säger hon enligt tyska medier, uppger sajten Nau.

På fredagen, efter att hon anlänt till Lützerath, skrev hon på Twitter:

”Klimatstrejk vecka 230. Vi befinner oss just nu i Lützerath, en tysk by som hotas av rivning för att ge plats åt utbyggnaden av en kolgruva. Människor har gjort motstånd i flera år.”

Det slutliga rivningsbeslutet fattades i höstas, som Syre har rapporterat om. Men redan för drygt tio år sedan började befolkningen flyttas, och i oktober i fjol hade de sista invånarna lämnat byn.

Läs mer: Tyska klimataktivister försöker rädda by