Radar · Utrikes

Flera döda i anfall mot bostadshus i Dnipro

Räddningstjänsten arbetar i det totalförstörda bostadshuset i Dnipro i östra Ukraina.

Flera personer har dödats och ett tjugotal skadats i ett ryskt anfall i Dnipro, uppger regionens guvernör. Under lördagen har flera explosioner skakat ukrainska städer.

Hittills har fem personer rapporterats döda i anfallet mot ett bostadshus i den östliga staden Dnipro, skriver Valentyn Reznitjenko, regionens guvernör, på Telegram.

27 personer uppges hittills ha skadats i anfallet, inklusive flera barn. Bilder visar ett hus i ruiner.

Attacker runtom i landet

Flera explosioner har skakat ukrainska städer på lördagen, däribland i regionerna Lviv, Charkiv och Zaporizjzja. Viktig infrastruktur och fabriksbyggnader har förstörts vilket kan leda till akuta strömavbrott, varnar lokala myndigheter.

Även huvudstaden Kiev har kommit under rysk beskjutning under lördagen. Attacken var den första mot huvudstaden sedan nyårsnatten.

”Stanna kvar i skyddsrum”, skriver borgmästaren Vitalij Klytjko på meddelandetjänsten Telegram.

Det finns inga rapporter om att några personer har skadats i huvudstaden. En byggnad med viktig infrastruktur uppges dock ha träffats.

Flyglarm i Kiev

Flyglarmet i Kiev som vanligtvis varnar för robotattackerna gick inte i gång förrän efter morgonens anfall.

– Den här morgonen var det inga sirener. Jag hörde fem eller sex explosioner. Vi hörde dem och stannade hemma men sedan förstod vi att vi behövde söka skydd, säger Alona Sirenko, som fick fly ned i Kievs tunnelbana med sin sexåriga dotter, till TT:s utsänd

Orsaken var troligen att Ryssland attackerade med ballistiska robotar vars projektilbana inte gick att upptäcka, uppger en rådgivare vid Ukrainas inrikesdepartement.

Senare under lördagen ljöd flyglarmet återigen och Kievs invånare fick på nytt söka skydd i tunnelbanesystemet.

Fartyg i Svarta havet

Samtidigt pågår striderna i östra Ukraina och Ryssland hävdar fortsatt att man har tagit kontroll över staden Soledar. Detta tillbakavisas dock av Ukraina och Donetsks guvernör Pavlo Kyrylenko.

”Soledar kontrolleras av Ukraina, vår militär har kontroll”, säger han i statlig ukrainsk tv men tillägger samtidigt att striderna pågår i och utanför staden och att Soledar och närliggande Bachmut är de mest intensiva platserna på frontlinjen just nu.

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tillbakavisat uppgifterna.

Turkiet vill medla

Det brittiska försvarsdepartementet skriver på Twitter att minst tio fartyg ur den ryska Svarta havs-flottan gav sig av från Novorossijsk i onsdags. Givet antalet fartyg kan aktiviteten sannolikt kopplas till ett hot som Ryssland tror sig ha identifierat mot Novorossijsk, enligt Storbritannien. Det är oklart vad fartygen ska användas till.

Nu uppger också Turkiet att man är redo att medla mellan Ukraina och Ryssland för att åstadkomma lokala vapenvilor, eftersom inget av länderna har den militära kapaciteten att vinna kriget, enligt president Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin.

”Ingen part är i sitsen av att de kan vinna kriget militärt på marken”, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

”Turkiet är villigt att verka för lokala vapenvilor och liten lokal nedtrappning.”