Radar · Politik

Expert: Kan dra ut mycket längre på tiden

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffades i Ankara i November.

Turkiets besked om en tidsram för när landet eventuellt kan godkänna Sveriges Natoansökan är oväntat tydligt. Men inte nödvändigtvis positivt för Sverige, enligt Turkietexperten Paul Levin.
– Detta kan dra ut mycket längre på tiden, säger han.

Ibrahim Kalin, rådgivare till president Recep Tayyip Erdogan, säger att Turkiet inte är redo att ratificera Sveriges ansökan till försvarsalliansen. Landet vill vänta in ny svensk terrorlagstiftning som kan vara på plats till sommaren, om ungefär sex månader.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, har inte hört en sådan tidsram från Turkiet tidigare.

– Det är nytt att man talar så konkret som det, säger han.

– Men det är nästan så att han uttalar ett worst case-scenario. Att Turkiet kommer att vänta tills att de sista lagarna är tagna och antagligen också tills att man kan se effekterna av det. Då kan det ta mycket längre än sex månader.

"Inte ett jättebra tecken"

Risken är helt enkelt att Turkiet dra ut på processen tills att den nya lagstiftningen märks i praktiken, enligt Paul Levin.

– Turkiet förväntar sig att polis ska börja utreda potentiella terroristbrott och att åklagare ska börja åtala. Det här är inte ett jättebra tecken för den svenska regeringen.

– Turkiet driver en transaktionsbaserad utrikespolitik och då vill man inte ge bort det man kan erbjuda motparten.

Paul Levin betonar att allt som sker är en del av de pågående förhandlingarna.

I fredags rapporterade Wall Street Journal att USA:s regering är på gång att söka kongressens godkännande för att bland annat sälja 40 stridsflygplan av typen F16 till Turkiet. Affären kopplas av tidningen till den svensk-finska Natoprocessen.

– Det är inte säkert att det går igenom kongressen, men det är något som Turkiet verkligen vill ha. Det skulle kunna förändra förhandlingsdynamiken och potentiellt vara tillräckligt, säger Levin.

Hårdvaluta för Erdogan

Lördagens uttalande från Turkiet kan såväl som uppgifterna om F16-affären och fördömandet från svensk respektive turkiskt håll om den hängda Erdogan-dockan ses som delar av ”en pågående diplomatisk dialog”, förklarar Paul Levin.

Mitt i det tycker han att det kanske är läge för den svenska regeringen att vänta med fler ministermöten med Turkiet – samtidigt som mekanismerna för att uppfylla Natoavtalet får mala på i bakgrunden.

– Just högt uppsatta politikers besök är en hårdvaluta och något Erdogan värderar, och något som är värdefullt inför det turkiska valet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV