Radar · Utrikes

Bolsonaros inblandning i upplopp utreds

Anhängare till ex-presidenten Jair Bolsonaro stormade presidentpalatset, Högsta domstolen och kongressen i huvudstaden Brasilia den 8 januari.

Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro inkluderas i en utredning av personer som misstänks för anstiftan till plundringen av maktcentrum i Brasilien i helgen.

På fredagen meddelade en domare i Högsta domstolen i Brasilien att man godkänner riksåklagarens tidigare begäran om att inkludera den tidigare presidenten Jair Bolosonaro i den pågående utredningen av stormningen av Högsta domstolen, kongressen och presidentpalatset i Brasilia.

Riksåklagaren begärde att Bolsonaro utreds av Högsta domstolen och hänvisar till en video som Bolsonaro publicerat som ”ifrågasätter korrektheten i presidentvalet 2022.”

Videon publicerades två dagar efter den våldsamma stormningen av presidentpalatset, Högsta domstolen och kongressen i huvudstaden Brasilia.
Även om videon dök upp efter stormningen anser åklagaren att den kan fungera som ”ett bevisande samband” som motiverar ”en global utredning av de handlingar som utfördes före och efter den 8 januari 2023 av den anklagade”.

Efter domarbeslutet på fredagen sade Jair Bolsonaros advokat Frederick Wassef i ett uttalande att Bolsonaro ”kraftfullt fördömer den omfattande vandaliseringen och förstörelsen” den 8 januari. I uttalandet sägs också att Bolsonaro ”aldrig haft någon relation eller samröre med dessa spontana sociala rörelser”.

Brasilianska myndigheter har inlett en undersökning av vem eller vilka som gjorde det möjligt för radikala Bolsonaroanhängare att storma Högsta domstolen, kongressen och presidentpalatset. Myndigheterna utreder även vem eller vilka som ansvarade för att samla de protesterande till huvudstaden, betalade för transporter samt eventuell säkerhetspersonal som steg åt sidan i stället för att stoppa stormarna.

Fakta: Upploppen i Brasilia

Tusentals anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro samlades på söndagen den 8 januari på Praca dos Três Poderes där kongressbyggnaden, presidentpalatset och Brasiliens högsta domstol ligger.

Demonstranter bröt genom avspärrningar, slog sönder fönster och tog sig in i byggnaderna.

Upploppsmakarna besköts med tårgas, gummiklädda kulor och chockgranater av polis på marken och från helikoptrar.

Efter ett par timmar återtog polis kontrollen över byggnaderna.

Källor: O Globo, AFP, AP, CNN Brasil

TT