Energi

Så fixar du perfekta balkongen

Vad har Romeo och Julia, Martin Beck och landets pensionärer gemensamt? De älskar alla sina balkonger. Frågan är om det finns några genvägar till den perfekta balkongupplevelsen – och svaret är ja. Redan nu går det att preppa trots att kylan inte riktigt släppt sitt grepp.

Det är få platser förutom skogen som ligger många svenskar så nära hjärtat som balkongen. Kanske hör de samman, med en balkong får lägenheten ett rum som ligger utomhus, men ändå inte utanför hemmets ramar. Här kan man lapa sol på sommaren, odla eller mysa med vänner. Om man nu inte har förvandlat balkongen till en rökruta, till grannarnas stora förtret. Det var på balkongen som den fiktiva kommissarien Martin Beck kunde snacka med grannen och ta sig en stänkare. Det var via balkongen som Romeo uppvaktade Julia i Shakespeares drama, även om serenader numera hör till ovanligheterna i en bostadsrättsförening innanför tullarna. Ordet balkong kommer från italienskans balcone som på longobardisk dialekt betyder bjälke. Det var en fokuspunkt på fasaden på finare byggnader under renässansen men hade ingen större praktisk betydelse. Det mer exklusiva uttrycket försökte man härma när balkongen började införas på hus i Sverige under 1800-talet. Från att balkongerna till en början varit små utbuktningar på fasaden utvecklades tekniken så att större balkonger med lättare material kunde byggas.

Under funktionalismen ingick det i den arkitektoniska filosofin att människorna i byggnaden skulle kunna nyttja balkongen för att få frisk luft och sol. Ställningen för mattpiskning flyttades i vissa fall från gården upp på taket, där det blev en piskbalkong. Hus utan egna balkonger kunde få gemensamma i trapphusen för att kunna vädra eller torka tvätt. Balkongerna hade ofta galler eller korrugerad plåt. Ibland lades de på hörnen och fick följa husets fasad. Låg de för nära kunde man sätta upp insynsskydd för att slippa insyn.

Balkonger i rött glas på byggnad i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm
Balkonger i rött glas på byggnad i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT 

Logiskt med loggia

Under 1960-talet då många bostäder i miljonprogrammet byggdes låg balkongen ofta som i en nisch i huset istället för att hänga utanför. Dessa blev senare populära att glasa in för att ett uterum som fungerade året runt. Moderna balkonger i nybyggnationer är ofta väl tilltagna, där det går att få plats med både soffgrupp, hängmatta och odlingar. En balkong gör att en köpebostad ökar i pris, särskilt om det dessutom finns en vacker utsikt. Det finns de som aldrig skulle flytta in i en lägenhet om den inte har balkong. Sedan finns de som skulle vara glad över vilken bostad som helst i bostadsbristens Sverige.

Odling

Spritter det i dina gröna fingrar? En balkong är en begränsad yta, men det går att fixa till en odling som både är estetisk och produktiv. Börja med att se över dina förutsättningar. Åt vilket väderstreck ligger balkongen, är det sol hela dagen, blåser det mycket, är det tak över balkongen. Det här är saker som påverkar vilka växter som kommer trivas. Vid blåst kan man försöka ordna lä med spaljeer eller stötta plantorna, om odlingen inte nås av regn får man planera så att man vattnar regelbundet. Lä brukar gillas av insekter, som är nyttiga som pollinerare och den biologiska mångfalden. Ett bi- eller insektshotell fungerar bra på en balkong. Ska odlingen samsas med annat på balkongen kan man själv bygga platsanpassade lådor för odlingen, helst smala och djupa så blir de inte lika känsliga för torka. Ett annat sätt är att bygga på höjden, med hyllor eller ampel att hänga i taket. Mot en vägg gillar klätterhortensia, klematis, humle och kaprifol att växa. Bor du lite söderut eller har inglasad balkong kanske du kan få druvor att trivas. Ett annat kul experiment är att odla potatis i kruka eller i särskild odlingssäck. Det går att få förvånansvärt stor skörd även på liten yta.

Bor man i rätt väderstreck går det att odla söta jordgubbar på sin balkong
Bor man i rätt väderstreck går det att odla söta jordgubbar på sin balkong. Här i amplar på en balkong i Malmö. Foto: Björn Lindgren / TT /

Myspys

När man möblerar en balkong måste man tänka på att den ständigt utsätts för väder och vind. Möblerna bör därför klara att bli blöta. Nu är det inte omöjligt att ställa ut en gammal soffa, men räkna med att den snart kan börja lukta lite mögligt. För riktigt hardcore balkongfantaster finns det de som på vårkanten flyttar ut en säng och sover sedan under bar himmel hela sommaren på balkongen. Då får man inte vara lättstörd av solljus och fiskmåsars skrin.

Vad är det tänkt att du ska använda balkongen till? Dricka morgonkaffe, läsa böcker eller odla. Ett sätt att få en överblick är att skissa upp designen på ett papper eller använda någon av de gratisprogram som finns på nätet för att se om allt får plats. Ofta är det just plats och utrymme som saknas, klämmer du inte för mycket kommer balkongen att kännas överbelamrad och mer som ett förvaringsutrymme än en funktionell del av ditt hem.

Olika typer av soffor och sittpallar fungerar också som förvaring där man kan ha kuddar och filtar. Vill du fästa en hängmatta på balkongen så var försiktig med var du placerar borrhålen. En rekommendation är att du hänger upp hängmattan på cirka 180 cm och sedan kan anpassa längden och höjden med ett rep eller en kedja. Den nedre delen ska ha 40 – 50 cm ner till golvet. Gäller det en hängstol kan den behöva två fästpunkter i taket på balkongen så den inte snurrar för mycket kring sin egen axel.

Balkongterror

Ens egen balkong är alltid en källa till glädje, däremot behöver det inte stämma in på grannarnas. Inte sällan har jag haft kedjerökande grannar där rökoset varma sommardagar glider in i lägenheten. Det går inte att hålla dörren öppen på grund av röken och doften av uppvärmda fimpar simmande i en glasburk med vatten, det går inte att hålla den stängd på grund av hettan. Andra grannar kan ha ständiga fester med gitarrspel på balkongen. Särskilt om man bor med fönstren till en bakgård kan skönsången med Wonderwall studsa runt halva natten.

En mer modern företeelse av störande beteenden är personer som tycker att balkongen är den perfekta platser för långa högljudda samtal i telefon. Nej, jag vill inte veta vad din före detta pojkvän skrev på din kompis Instagram. Ett sätt att slippa grannarna är att sätta upp en spalje eller skiljevägg. Om man inte vill vara så tydlig med sitt ogillande funkar ett stort men välplacerat parasoll.

Prunkande balkonger är vackra att titta på, men blåser det upp kan krukor eller blomlådor som hänger utanför räcket vara rena dödsfällor. Nu ska vi inte tala om de där städfascisterna som ska hänga ut täcken eller piska mattor på balkongen så det regnar damm och gamla hårtussar.

Rätt fixad kan man få plats för både soffa och odlingar på en balkong
Rätt fixad kan man få plats för både soffa och odlingar på en balkong. Foto: Jessica Gow / TT /

Fakta: Balkonger

Olika typer av balkonger:

Balkong som hänger utanför fasaden.

Indragen balkong, kallas ibland för loggia, som ligger inåt huset från fasaden.

Fransk balkong, som egentligen inte är en balkong, som oftast består av en balkongdörr med ett räcke som sitter på fasaden. Dörren öppnas inåt.

Kronbalkong är en rundad balkong som sitter mellan två burspråk, med en dörr i ena eller båda burspråken.

Kungsbalkong är en balkong på översta våningen som sträcker sig över flera rum, inte sällan med flera balkongdörrar och ofta längs hela lägenheten.

Takterrass eller piskvind liknar en balkong men ligger ovanpå byggnadens tak.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV