Radar · Miljö

Klimataktion stoppar tåg med flygbränsle till Arlanda

Två aktivister vid spåren som fraktar flygbränsle till Arlanda.

Två klimataktivister tog sig in på Arlandas spårområde under morgonen och hindrade den inkommande tågtrafiken med flygbränsle. Aktionen är del av en global kampanj som bland annat kräver att skatt införs på reguljärflyg. 

Klimatrörelsen Extinction rebellion har under tisdagsmorgonen utfört en aktion nära Arlanda norr om Stockholm. Två aktivister tog sig in på det spårområde där tåg med flygbränsle ankommer, och kontaktade Trafikverket i samband med detta. Det ledde till att Trafikverket stoppade tågtrafiken med bränsle och omdirigerade leveransen till Knivsta, berättar Björn Paxling från Scientist rebellion.

Aktionen är en del i en global kampanj som framför krav på ett förbud av privata jetflygplan, en progressiv skatt för reguljärflyget, samt att de som bär störst ansvar för klimatförändringarna också betalar för konsekvenserna.

"Kan inte vara passiva"

I pressmeddelandet gör en av klimataktivisterna som tog sig in på spårområdet, Martin Smedjeback, ett uttalande där han säger att det är ”hårresande att en procent av världens befolkning står för hälften av flygets utsläpp”.

– Detta sker dels genom att många flyger väldigt ofta med reguljärflyg, samt genom flygande med privata jetplan. Privatjets har ökat markant de senaste åren. De skapar enorma utsläpp, men är befriade från både bränsle- och flygskatt. Vi medborgare kan inte vara passiva när våra ledare fortsätter att elda på klimatkrisen.

Enligt polisens hemsida finns det inga pendel-eller fjärrtåg som går på de aktuella spåren, och den trafiken har inte påverkats. Aktivisterna är misstänkta för olaga intrång.

Under förmiddagen inleder Extinction rebellion också en aktion mot privatjet vid Bromma flygplats.

Läs mer: 

Privatjet fokus för global klimataktion på Bromma flygplats