Radar · Utrikes

FN: Sju miljoner barn drabbade av skalven

I den turkiska staden Adiyaman har det rests tusentals tält.

Över sju miljoner barn har drabbats av de stora jordbävningar som skakade Turkiet och Syrien i förra veckan, uppger FN:s barnfond Unicef. WHO beskriver det som ”den värsta naturkatastrof som drabbat Europa på ett sekel”.

”I Turkiet levde 4,6 miljoner barn i de tio provinser som drabbades av jordbävningarna. I Syrien uppgår antalet barn till 2,5 miljoner”, säger James Elder, talesperson för FN:s barnfond Unicef, vid ett framträdande i Genève på tisdagen.

Enligt Unicef tyder de höga och alltjämt stigande dödstalen på att tusentals barn har omkommit i jordbävningarna – och att ytterligare ett stort antal har förlorat sina föräldrar i katastrofen.

”Även utan tillgång till säkra siffror är det tragiskt uppenbart att antalet drabbade kommer att öka”, säger James Elder.

Världshälsoorganisationen (WHO) beskriver jordbävningen i Turkiet och Syrien som den allvarligaste naturkatastrof som drabbat Europa på ett sekel.

”Vi bevittnar den värsta naturkatastrofen i Europa på ett århundrade – och vi vet ännu inte hur omfattande den är”, säger WHO:s Europachef Hans Kluge i ett uttalande på tisdagen.

Sammanlagt har 26 miljoner människor påverkats av katastrofen, enligt WHO.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV