Radar · Morgonkollen

Attacker mot Bachmut – hjälparbetare stoppas

Boende i Bachmut i en bild tagen i söndags.

Den ukrainska staden Bachmut i Donetskregionen i östra Ukraina utsätts för kraftig artillerield, enligt uppgifter från den ukrainska militären.
Hjälparbetare och civila stoppas av den ukrainska sidan från att ta sig in i staden.

Ukrainska soldater som har hållit staden Bachmut i flera månader förbereder sig för nya markattacker, enligt den ukrainska militären, rapporterar The Guardian.

”Staden, stadens förorter, allt runtomkring, och i princip allt i riktning mot Bachmut och Kostiantynivka är under galen kaotisk beskjutning”, säger vice befälhavare Volodymyr Nazarenko.

Enligt den ukrainska militären har 16 samhällen nära Bachmut bombats.

Enligt en talesperson för den ukrainska militären stoppas hjälparbetare och civila från att ta sig in i Bachmut då situationen för farlig, och då den enda större vägen in till staden som ukrainska sidan fortfarande kontrollerar beskjuts av ryssarna, rapporterar The New York Times.

Bachmut är epicentrumet av fiendens attacker och därför är situationen kritisk, säger överste Serhij Tjerevatyj till tidningen.

Det kan vara ett tecken på att de ukrainska styrkorna är på väg att dra sig tillbaka från staden, som varit ett mål för Ryssland att inta de senaste månaderna.

Ryska styrkorna uppges kontrollera tre sidor av staden och har intagit flera byar runt den, och på måndagen uppgav den ukrainska militärledningen att strider inletts i stadens utkanter.