Radar · Politik

Storm mot Pehrson – arbetslösa har det ”fett”

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Kritiken mot arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) är massiv efter ett inlägg på Twitter där han kopplar bristen på lokförare till att arbetslösa har det för ”fett”.

Sanningen är att flera tusen sökte de få utbildningsplatser för att bli lokförare som fanns förra året. Över 1 500 personer sökte förra året Trafikverksskolans ettåriga utbildning som har 36 platser. MTR:s egen lokförarutbildning rapporterade 750 sökande till sina 30 platser. Även SJ har sedan i vintras en egen lokförarutbildning. Ändå fick beskedet om inställda tåg mellan Skåne och Göteborg Johan Pehrson att twittra:

”Inga SJ-tåg mellan Skåne och Göteborg i sommar. Det är helt sjukt faktiskt. Hundratusentals arbetslösa. Ändå går inte tågen på grund av lokförarbrist. Med regeringens politik kommer det inte vara lika fett att vara arbetslös. Bidragsreform. Utbildningslinje. Arbetslinje. Punkt”.

Kritik från facket

Han fick snabbt flera hundra svar och kommentarer. Pehrson har ”noll förankring i verkligheter” twittrar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. TCO:s ordförande Therese Svanström skriver: ”Nu undrar jag om kontot är kapat – annars är det nog dags för prao som arbetslös nästa gång.”

Socialdemokraten och förre justitieministern Morgan Johansson (S) skriver: ”En gång i världen stod också Folkpartiet upp för social trygghet vid sjukdom och arbetslöshet. Nu är det bara klasskamp uppifrån och hånfullheter som gäller för Liberalerna”.

"Febrig och fattig"

Pehrson har svarat på en rad kritiska inlägg med en länk till Arbetsförmedlingen och information om lokföraryrket. I en skriftlig kommentar skriver Pehrson till TT att han har svårt att förstå kritiken, och att ”den tidigare politiken inte har fungerat”.

”Socialdemokraterna säger ju att de också står upp för arbetslinjen, men när det väl kommer till kritan är oppositionen febrig och fattig”, skriver han.