Radar · Miljö

Vertikal odling kan ge obesprutade jordgubbar året om

Jordgubbar har hittills varit kluriga att odla vertikalt.

Ett danskt företag kommer att starta kommersiell, vertikal odling av jordgubbar från och med nästa år. Det innebär en odling som kan ske hela året och utan bekämpningsmedel, skriver Lantbruksnytt.

Vertikal odling i växthus med hjälp av ledlampor är en sektor som växer kraftigt. Globalt förväntas det vara en bransch värd 217 miljarder år 2029, enligt Fortune Business Insights. När det gäller jordgubbar så har det funnits utmaningar med att odla på detta sätt, både på grund av pollineringen och skörden. Men nu har det danska företaget Nordic Harvest alltså knäckt koden, rapporterar Lantbruksnytt.

Provodling startade redan förra året och har i år skalats upp. Planen är att starta odling i kommersiell skala under 2024.

Det finns en del hållbarhetsaspekter med vertikal odling. Förutom att det inte behövs bekämpningsmedel så krävs också mindre vatten och mindre yta jämfört med traditionell odling och ”vanlig” växthusodling.

Men en studie från Stockholm resilience centre från förra året visar att det inte bara finns fördelar. Ofta krävs mer energi och växthusgasutsläppen blir ofta högre än de andra formerna av odling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV