Radar · Politik

Stenevi: Stora delar av kammaren sover

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) anklagade i partiledardebatten en stor del av riksdagsledamöterna för att sitta och sova.

Under onsdagen hölls den första partiledardebatten i riksdagen efter sommaruppehållet. Hittills har den bjudit på några citat som sticker ut. 

– Jag är mållös. Du står här och pratar strunt, rakt igenom strunt. Det är skamlöst, säger Jimmie Åkesson i sitt inledande anförande i partiledardebatten i Riksdagen.

Uttalandet kommer efter en lång tystnad från SD-ledarens sida, som nog fick en och annan att undra om han hade glömt bort vad han skulle säga.

Mållösheten var riktad mot S-ledaren Magdalena Andersson som i i sitt anförande bland annat sa att Sverige blivit farligare och svenskarna fattigare jämfört med för ett år sedan.

Något som hon enligt Jimmie Åkesson själv borde ta lite ansvar för.

Märta Stenevi om hånleenden (MP):

– Det är som om stora delar av den här kammaren sitter och sover, säger MP- ledaren Märta Stenevi och fortsätter:

– De är ointresserade, oengagerade. Någon sitter och hånler. Den här kammaren och den här regeringen beter sig som barn man ropar på för att göra läxorna. De låtsas att de inte hör. Men nu är det dags att vakna, det går inte att låtsas längre.

MP-ledarens kritik handlar om klimatkrisen, däribland sommaren extrema väderhändelser på många håll.

Magdalena Anderssons stöld (S):

S-ledaren snor Jimmie Åkessons retoriska grepp genom att vara tyst en lång stund innan även hon säger att hon är mållös.

– Det är ett helt skamlöst påstående som Jimmie Åkesson kommer med, säger hon sedan med anledning av en hetsig ordväxling mellan de två partiledarna om hur Sverige ska lösa korankrisen.

Johan Pehrson och plastpåseskatten (L):

Magdalena Andersson kritiserar vid flera tillfällen regeringen för att lägga mer pengar på att avskaffa plastpåseskatten än på att stoppa nyrekrytering till gängen.

Liberalernas partiledare Johan Perhson tar upp tråden:

– Plastpåseskatten kommer jag inte ihåg om det var ni eller vi som var för. Men nu ska den bort! Men frågan är om vi ska bli medlemmar i euron, säger han och får både Ulf kristersson och Ebba Busch att börja skratta.

Magdalena Andersson replikerar att hon satt med i förhandlingsrummet och att plastpåseskatten då var en viktig fråga för Liberalerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV