Radar · Politik

Ebba Busch backar från Turkiet-uttalande

Energi och näringsminister Ebba Busch (KD).

Ebba Busch öppnade för att strypa biståndet till Turkiet – för att sedan ta tillbaka sitt uttalande. Nu kritiseras hon av S-ledaren Magdalena Andersson som menar att uttalandet skadar Natoprocessen:
– Att börja hota Turkiet i det här läget, hur smart är det?, säger hon.

I en intervju med Aftonbladet öppnade vice statsminister Ebba Busch (KD) för att strypa biståndet till Turkiet, med anledning av att landet inte fängslar eller lämnar ut den efterlyste gängledaren som går under namnet ”Kurdiska räven”.

– Vi utesluter inte heller att använda biståndsmedel som påtryckning. Bistånd ska gå till dem i nöd, bistånd ska gå till utveckling, sade Busch till tidningen i samband med regeringsförklaringen på tisdagen och fortsatte:

– Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge.

Backar från uttalandet

Ett uttalande som hon nu har backat ifrån. Det är inte aktuellt att strypa något bistånd enligt Busch.

– Jag uttalar mig inte i specifika fall, det vore olämpligt. I går gav jag ett generellt resonemang om hur Sverige jobbar mer aktivt och lägger om politiken för att verkställa utvisningar, säger hon i samband med en presskonferens på onsdagen.

Nu kritiseras Ebba Busch utspel om biståndet av Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson:

– I ett känsligt läge så är det ett olämpligt resonemang och ett olämpligt uttalande. Ebba Busch är inte längre oppositionspolitiker, hon är vice statsminister och då behöver man uttrycka sig utifrån den positionen, säger hon.

Enligt Magdalena Andersson försvårar Ebba Buschs uttalanden Sveriges Natoprocess.

– Det är olyckligt att regeringen har trappat upp retoriken på det här sättet. Med det sagt har vi i S också krävt att ”Kurdiska räven” ska utlämnas till Sverige eller åtalas i Turkiet, det är okontroversiellt. Men att börja hota Turkiet i det här läget, hur smart är det?, säger hon.

”Kurdiska räven” är en ledarfigur i Foxtrotnätverket som kopplas till en rad dödsskjutningar i Sverige. Han gömmer sig i Turkiet och har också fått turkiskt medborgarskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV