Radar · Miljö

Uppmaningen: Fortsätt finansiera fossila bränslen

Under ett av Världsbankens styrmöten ska både flera Gulfstater och Ryssland slagit ett slag för lån till fossila investeringar.

Världsbanken styr om finansiering från fossila bränslen till förnybara. Det gillas inte av alla. Flera Gulfstater och Ryssland slog under ett av bankens styrmöten i Marocko till mot bankens reformagenda, rapporterar Climate home news.

Världsbankens klimatrenommé har långt ifrån varit det bästa. Den förre världsbankschefen, David Malpass, tillsattes av Donald Trump men valde att avgå efter att han haft svårt att svara på en rak fråga om huruvida han accepterade det vetenskapliga konsensus som rör den global uppvärmningen eller ej. Förra året investerades över en miljard dollar i direkt stöd till olja och gas, enligt forskning från kampanjgruppen Oil change international som Climate home news rapporterar om. Världsbanken har ändå minskat sin finansiering av fossil energi under de senaste åren. Den nya chefen för banken, Ajay Banga, som tillträdde i somras, har lovat att arbeta för att skapa ”en värld fri från fattigdom, på en beboelig planet”.

Men vissa länder tycker att banken går för långt. Under ett styrmöte under gårdagen ska både flera Gulfstater och Ryssland slagit ett slag för lån till fossila investeringar.

– Alla energikällor är essentiella och behövs för ekonomisk tillväxt och utveckling, sa Bahrains finansminister Sheikh Salman Al Khalifa som företrädde en grupp länder, däribland Saudiarabien, rapporterar Climate home news.

Också Rysslands vice premiärminister la in ett ord för fossila bränslen. I en attack mot den gröna agendan, kallades reformarbetet för ”obalanserat”, enligt nyhetssajten.

Flera av länder vill också se stora investeringar i CCS-teknik, det vill säga teknik som kan fånga in koldioxid vid skorstenen. Många miljöorganisationer har varnat för att tekniken är dyr och oprövad i stor skala.

Läs Rysslands inlägg här.

Läs Bahrains inlägg här.

Mer på ämnet:

Fånga in och begrava koldioxid – klimatlösning eller sci-fi?

Saudiarabien gav utrymme till omdiskuterad teknik i klimatrapport