Radar · Utrikes

Israel: Över en miljon måste evakuera Gaza

Palestinier söker efter överlevande efter ett flygangrepp i Rafah på Gazaremsan på torsdagen.

Israels militär (IDF) uppmanar alla civila i Gaza city att evakuera söderut.
Uppmaningen kritiseras av FN.
– Det är omöjligt för en sådan rörelse att äga rum utan förödande humanitära konsekvenser, säger talespersonen Stéphane Dujarric till AFP.

(Uppdaterad) ”Civila i Gaza City, evakuera söderut för din egen säkerhet och dina familjers säkerhet och ta avstånd från Hamas-terrorister som använder dig som mänskliga sköldar”, skriver den israeliska militären i ett meddelande riktat till invånare i staden.

”Du kommer att kunna återvända till Gaza City först när ett annat tillkännagivande görs som tillåter det. Närma dig inte området för säkerhetsstängslet med staten Israel”, fortsätter meddelandet.

Kartan visar Gazaremsan i Israel med gränsövergångar, flyktingläger och områden med restriktioner för invånarna
Kartan visar Gazaremsan i Israel med gränsövergångar, flyktingläger och områden med restriktioner för invånarna. Foto: Anders Humlebo

Även FN-tjänstemän som arbetar i Gaza har informerats av den israeliska militären att hela befolkningen norr om Wadi Gaza borde flytta till södra delarna av Gazaremsan inom de närmaste 24 timmarna, enligt Stephane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare.

– Det är omöjligt för en sådan rörelse att äga rum utan förödande humanitära konsekvenser, säger talespersonen Stéphane Dujarric till AFP.

Det rör sig om cirka 1,1 miljoner människor som i så fall skulle beröras, enligt FN.

– FN vädjar starkt till att en sådan typ av order, om den bekräftas, ska upphävas för att undvika det som kan förvandla något som redan är en tragedi till en katastrofal situation, säger Dujarric till AFP.

FN försöker få klarhet från israeliska tjänstemän på den högsta politiska nivån, uppger en anonym FN-källa till AP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV