Radar · Mänskliga rättigheter

FN: Hundratals barn döda på Gazaremsan

Palestinier söker efter överlevande efter ett flygangrepp i Rafah på Gazaremsan på torsdagen.

Minst 447 barn har dödats i flygangrepp på Gazaremsan sedan i lördags, uppger FN:s barnfond Unicef. Tidigt på fredagen uppmanade Israels militär (IDF) alla civila i Gaza stad att evakuera söderut – vilket berör cirka 1,1 miljoner människor. Från Västbanken rapporteras om sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska styrkor.

Hundratals barn har dödats i flygangrepp sedan terrorstämplade Hamas inledde sitt storskaliga angrepp på Israel i lördags morse. Dödssiffran kommer antagligen att stiga, enligt Unicef som har bett alla parter att skydda barn mot våld, rapporterar NTB.

Redan före kriget hade 1,1 miljoner barn behov av hjälp, till exempel mat, vatten och mediciner för att överleva, enligt FN.

Unicef har uppmanat Hamas att släppa barn som har förts bort som gisslan.
På Västbanken har fem palestinier skjutits till döds av israeliska styrkor, enligt palestinska myndigheter i Ramallah.

Uppmanas att evakuera

Israelisk militär uppmanar alla civila i norra Gaza att ta sig söderut i Gazaremsan. ”Civila i Gaza stad, evakuera söderut för er egen säkerhet och era familjers säkerhet och ta avstånd från Hamas-terrorister som använder er som mänskliga sköldar”, skriver den israeliska militären i ett meddelande riktat till invånare i staden.

Terrorstämplade Hamas avfärdar evakueringsordern och uppmanar palestinier att ”inte ge efter utan möta detta vidriga psykologiska krig som förs av ockupationsmakten”, enligt ett uttalande från rörelsens instans för flyktingfrågor.

Kartan visar Gazaremsan i Israel med gränsövergångar, flyktingläger och områden med restriktioner för invånarna
Kartan visar Gazaremsan i Israel med gränsövergångar, flyktingläger och områden med restriktioner för invånarna. Foto: ANDERS HUMLEBO/TT

"Omöjligt"

Även FN-tjänstemän som arbetar i Gaza har informerats av den israeliska militären att hela befolkningen i norra delen borde flytta till södra delarna av Gazaremsan inom de närmaste 24 timmarna, enligt Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare. Han bedömer att det är omöjligt att genomföra utan förödande humanitära konsekvenser.

– FN vädjar starkt om att en sådan typ av order, om den bekräftas, ska upphävas för att undvika det som kan förvandla något som redan är en tragedi till en katastrofal situation, säger han.

Under fredagen medger den israeliska militären att en evakuering kommer att ta tid.

– Vi försöker ge tid och vi anstränger oss mycket, och vi förstår att det inte kommer att ta 24 timmar, säger militärens talesperson Daniel Hagari utan att svara på frågor om FN:s uppgifter om att evakueringen skulle genomföras på ett dygn.

Under fredagen har SDF släppt flygblad från drönare i Gaza. Där uppmanas invånarna att fly söderut ”omedelbart”, uppger AFP-korrespondenter på plats.

Möjlig markoperation

Den israeliska militären uppgav på torsdagen att man förbereder sig för en möjlig markoperation i Gaza, men att landets politiska ledare ännu inte har fattat beslut i frågan. Israel har kallat in 360 000 reservister efter Hamas terrorattack i lördags.

Tunga israeliska bombardemang mot Gaza har fortsatt från luft, hav och land. Enligt Hamas har minst 13 personer som hållits gisslan dödats i israeliska flygangrepp det senaste dygnet.

”13 fångar, bland dem utlänningar” dödades på fem platser som attackerats av israeliska stridsplan, uppger al-Qassam-brigaderna, en väpnad gren till Hamas, i ett uttalande.

Fler än 423 000 av de drygt två miljoner invånarna på Gazaremsan hade på torsdagen tvingats lämna sina hem efter israeliska bombräder, enligt FN-organet Ocha.

Israel uppgav på torsdagen att en total belägring av Gaza förblir tills dess att gisslan släpps. Blockaden har kritiserats som folkrättsvidrig.

Terrorstämplade Hamas chockade omvärlden med sin urskillningslösa attack mot Israel och massmord på civila i lördags morse. Israel svarade med beskjutning av Gaza, och har formellt förklarat landet i krig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV