Radar · Inrikes

UD bekräftar: Svenskar har lämnat Gaza

Palestinska Rafah vid gränsen mot Egypten under måndagen.

En svensk-palestinsk familj har fått lämna Gaza och befinner sig i Egypten, rapporterar P4 Malmöhus.
”UD kan bekräfta att svenskar har passerat gränsövergången vid Rafah”, skriver utrikesdepartementet i ett mejl till TT.

80 av totalt över 500 svenskar har fått grönt ljus att lämna på måndagen.
Familjen Watfa, som tidigare bott i Lund, tog sig på måndagen ut från den belägrade Gazaremsan med taxi.

– Vi är på egyptiska sidan, säger Sharif Watfa på telefon till P4 Malmöhus efter att ha korsat gränsövergången i Rafah.

Vid 13-tiden bekräftade utrikesdepartementet att svenskar har passerat gränsövergången vid Rafah. Dock utan att kunna precisera exakt antal.

”Personal från svenska ambassaden i Kairo är på plats för att ta emot och ge konsulärt stöd på den egyptiska sidan av gränsen”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Man uppger vidare att ambassaden i Kairo har förstärkts med personal från UD, Migrationsverket och MSB, samt med personal med sjukvårdskompetens.

Svenskarna som tar sig över gränsen får hjälp med att ta sig vidare till Kairo för att därifrån fortsätta resan till Sverige.

500 på "svensklista"

Utrikesdepartementet meddelade på söndagen att 80 personer med svenska medborgarskap eller uppehållstillstånd getts tillstånd att lämna Gaza för Egypten under måndagen.

Sveriges Radio rapporterar att samtliga får skriva under papper på att de ska betala tillbaka omkostnader som nu täcks av UD.

Över 500 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd har hört av sig till UD och bett om hjälp att lämna Gaza, och enligt UD tillkommer fortsatt nya namn på listan.

Radion uppger att sammanlagt 7 000 utländska medborgare fortsatt befinner sig i Gaza, men medan många andra länder fått ut sina medborgare har svenskarna hittills blivit kvar.

Eget ansvar

Att andra länder redan fått ut medborgare och att det tagit längre tid för Sverige är inget som utrikesminister Tobias Billström (M) vill kommentera.

– De här listorna som har lagts fram har ändrats med kort varsel. Jag vill också understryka en annan sak som jag tycker är väldigt viktig: vi har en avrådan från utrikesdepartementets sida mot att åka till Gaza för svenska medborgare, som har legat där i tio års tid. Det innebär alltså att envar som har åkt in i Gaza som svensk medborgare har ett väldigt stort eget ansvar, säger Billström på väg in till dagens möte med EU-ländernas utrikesministrar i Bryssel.

Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet, säger till SVT Nyheter att det inte är troligt att alla svenskar som fått tillåtelse kommer att kunna lämna Gaza under måndagen.

– Vi vet tyvärr att det inte kommer att vara 80 svenskar som passerar gränsen till Egypten i dag, säger han och hänvisar till att det är svårt att få tag i alla berörda och även svårigheterna med en gräns som kontrolleras av ”flera olika parter”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV