Radar · Politik

Grekisk vänster splittras

Stefanos Kasselakis i september när han just valts till ledare för Syriza.

Den grekiska vänsterkoalitionen Syriza splittras efter en intern maktkamp där ledaren Stefanos Kasselakis anklagas för att ta till Trump-metoder.

Syriza, som satt vid makten mellan 2015 och 2019, hade i juni hoppats komma tillbaka till makten men fick bara stöd av knappt 18 procent av väljarna.

Ledaren Alexis Tsipras, tidigare premiärminister, tog sitt ansvar och avgick. Det riktiga kaoset började inte förrän hans efterträdare skulle tas fram i september och 35-årige Stefanos Kasselakis överraskande valdes till ny ledare före favoriten Effie Achtsioglou.

Kasselakis, affärsman, öppet homosexuell under största delen av sitt liv bosatt i USA, har inte tagit hela koalitionen med storm. Tvärtom.

Lämnade salen

De inre striderna har avlöst varandra och förra veckan meddelade Kasselakis att han ville kasta ut tre framträdande medlemmar som alla tillhör vänsterfalangen Paraply.

När det inte gick föreslog han en medlemsomröstning, vilket i sin tur ledde till en våldsam debatt där ledarens tal ständigt avbröts av burop och okvädingsord.

Såväl medlemmarna i Paraply som de som ställer sig bakom Effie Achtsioglou lämnade salen innan omröstningen kunde hållas.

Bryter sig ut

Ett dygn senare meddelar Paraply, som leds av tidigare finansministern Euclid Tsakalotos, att falangen bryter sig ut ur koalitionen. Kasselakis anklagas för högerpopulism och jämförs av företrädare med USA:s förre president Donald Trump och den italienske populisten Bepe Grillo.

Paraply har inte gått ut med sina exakta framtidsplaner, men tros bilda ett nytt parti.

Ytterligare en fraktion, Achtsioglous 6+6, håller sig tills vidare kvar i Syriza, men gick på söndagen ut med ett uttalande där de fördömer Kasselakis och hans ”djupt förolämpande och splittrande tal” och anklagar ledaren för att tillhöra den alternativa högern.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV