Radar · Utrikes

EU-chef på resa för tvåstatslösning

Belgiens utrikesminister Hadja Lahbib och EU:s utrikeschef Josep Borrell vid måndagens EU-möte i Bryssel.

EU vill ha omedelbara pauser i Gaza och oroas över spridningseffekter till Västbanken. Utrikeschefen Josep Borrell är återigen på väg till Mellanöstern.

På väg in till måndagens möte med EU-ländernas utrikesministrar i Bryssel är Borrell påtagligt nöjd över att i söndags ha förhandlat fram ett enat uttalande från alla 27.

– Vi manar till omedelbara pauser, och jag säger det i plural: flera stycken. Vi ber Israel att visa maximal återhållsamhet för att rädda civila liv. Vi fördömer Hamas användande av folk och sjukhus som sköldar men uttrycker också vår oro för den svåra situationen för sjukhusen, säger Borrell.

Hjälpläget är akut, konstaterar han.

– Gaza behöver mer hjälp: vatten, bränsle, mat. Den här hjälpen finns vid gränsen, väntar på att få komma in, säger den spanske utrikeschefen.

Borrell på väg

På EU-ländernas agenda står inte bara diskussioner om situationen just nu, utan även framtiden för konflikten i Gaza.

– Vi måste börja prata om en lösning för läget efter kriget. Vad ska hända efteråt? Hur och på vilket sätt kan vi hantera Gaza, inte bara när det gäller återuppbyggnad? Jag kommer att förklara för ministrarna vad jag tror kan hända, vad vi borde stödja och vad vi borde avvisa, säger Josep Borrell.

Under veckan besöker han Israel, Palestina, Saudiarabien, Qatar, Bahrain och Jordanien för att diskutera framtiden.

”Vi behöver en politisk horisont som ser fram mot en tvåstatslösning”, skriver han på X, tidigare Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV