Radar · Djurrätt

Fridlysta djur vräks – Volvo flyttar in

Länsstyrelsen godkänner att fridlysta djur flyttas.

Den planerade batterifabriken i Torslanda i Göteborg är tänkt att byggas på marker som hyser flera typer av fridlysta reptiler och grodor. Inför bygget godkänner nu länsstyrelsen att djuren samlas in och flyttas.

”Vi har vägt samhällsintresset av etableringen mot artskyddet och landade i en dispens. Vår bedömning är att de skyddade djuren får det bra på den plats som Volvo har iordningställt för dem”, säger Eva Olsen, chef för länsstyrelsens enhet för naturärenden, i ett pressmeddelande.

Myndighetens beslut kommer med flera villkor, bland annat om insamlingsmetodik och uppföljning av flytten.

Volvo Cars, som ska bygga fabriken, tilläts flytta djur från området på ett liknande sätt även förra året. Att bolaget nu åter ansökt om en djurflytt beror på att tillståndsprövningen för batterifabriken dragit ut på tiden i domstol – vilket gjort att djur återetablerat sig i det planerade fabriksområdet.

”Vi ser inga skäl att besluta annorlunda denna gång. De första resultaten från uppföljningen tyder på att det har fungerat väl och att det finns förutsättningar att göra ännu en flytt”, säger Eva Olsen vid länsstyrelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV