Radar · Miljö

Arktis värms upp snabbare än beräknat

Att uppvärmningen av Arktis går snabbare än beräknat påverkar hela jorden.

Havsisen på Arktis kommer att smälta betydligt snabbare än man trott, eftersom dagens klimatmodeller räknar fel. Det visar ny forskning från bland annat Göteborgs universitet.

Arktis uppvärmning påverkar hela jorden, men att göra mätningar på det svårtillgängliga Arktis är svårt, vilket bidrar till att det finns relativt få observationer därifrån.

Bristen på kunskap gör att dagens klimatmodeller räknar fel när det gäller hur snabbt uppvärmningen av Arktis går. Detta enligt två nya studier som forskare vid bland annat Göteborgs universitet gjort och som publiceras i tidskriften Journal of Climate. Modellerna används bland annat av FN:s klimatpanel IPCC.

Till exempel tar modellerna fel på vattenmängderna och temperaturen på vattnet som strömmar upp i polarhavet. Forskarnas slutsats är att polarisen kommer att smälta undan snabbare än beräknat.

"Allvarligt"

”Detta är allvarligt. Om världens regeringar och organisationer ska kunna lita på klimatmodellerna måste de revideras. Därför behöver forskningen och datainhämtningen i Arktis prioriteras. I dagsläget kan vi inte ge en bra prognos på hur fort isarna smälter i Arktis” säger Céline Heuzé, forskare i klimatvetenskap vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Hon är huvudförfattare till en av studierna som jämfört data från klimatmodellerna med antaganden och observationer från verkligheten. Den andra studien är en granskning av olika klimatmodeller som visar att de pekar åt olika håll när det gäller Arktis framtid.

Fyra gånger snabbare

Det är inte första gången som forskning visar att modellerna underskattar hur snabbt polerna värms upp. Tidigare har det sagts att uppvärmningen av Arktis går mer än dubbelt så snabbt som av resten av jorden, men i höstas pekade till exempel en studie på att det går fyra gånger snabbare på Arktis.

Att hålla koll på uppvärmningen av Arktis anses viktigt bland annat eftersom smältande landisarna bidrar till global havsnivåhöjning. När is försvinner bidrar det även till ytterligare uppvärmning genom att återstrålningen från jorden minskar.

Forskarna efterlyser nu en särskild klimatmodell som är anpassad för Arktis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV