Radar · Miljö

Rebellmammor på sex kontinenter satte sig ner för klimatet

På gågatan Kungsgatan i Göteborg hade ett stort gäng rebellmammor samlats för att påminna de förbipasserande om klimatkrisen.

Under lördagen gick mammor på sex kontinenter ut för att fredligt och lugnt uppmärksamma allmänheten om klimatkrisen. Annelie Ängdervik berättar för Syre att antalet deltagare i Göteborg slog rekord och att rörelsen verkar sprida sig snabbt.

– Vi var väl runt 80 mammor som satt i ring. Plus ett 20-tal personer runtomkring som delade ut flygblad. Det är den största uppslutningen vi har haft i Göteborg, säger Annelie Ängdervik.

Hon har varit engagerad i Rebellmammorna ända sedan starten i augusti förra året. Och på bara några månader har rörelsen spridit sig fort. Som Syre berättade om i fredags startade det hela på en pub i Malmö. Och nu, 9 månader senare, hålls det under samma dag aktioner i 19 länder på totalt sex kontinenter. Bara i Sverige hölls under lördagen manifestationer i 15-16 städer.

– Jag tror det behövs olika former av demonstrationer. Vi stör människors känslor. Folk måste våga känna efter. Många vet att det inte är bra med klimatet. Ändå blundar man och skjuter ifrån sig. Man måste våga ta in, man får lov att känna sorg! Först när man tillåter sig själv att känna sorgen över vad vi gör med planeten som man kan börja agera och säga att ”jag tänker inte bara titta på”.

Många nya

Rebellmammornas aktioner brukar gå lugnt till. Under lördagen satt de tysta och med plakat i en ring vid korsningen Kungsgatan/Korsgatan vid Domkyrkan i Göteborg. Det varvades med sång och tal.

– Det var många nya och det kändes fint att ha med så många. Jag hoppas de kände sig trygga och bekväma. Det var ingen otrevlig stämning.

Omkring 100 personer deltog totalt i Göteborg, den största uppslutningen hittills
Omkring 100 personer deltog totalt i Göteborg, den största uppslutningen hittills. Foto: privat

Under manifestationen kom det också förbi två cyklister.

– Min man pratade med dem och det var två fransmän som cyklar runt i Europa för klimatet! Den ena satte sig ner en stund med oss och blev fotad, säger Annelie.

De flesta förbipasserande verkade vänligt inställda.

– Det fanns några få som demonstrativt gick rätt över banderollen. En enda person hörde jag säga något, om att han har en V8.

Hon tror att de som gör liknande protester och som ofta syns på sociala medier idag är i minoritet.

– Jag tror merparten av svenskarna idag vet att det inte är bra med klimatet, samtidigt som de inte orkar ta det till sig. Man slår det ifrån sig. Men kanske når vi några andra personer med våra manifestationer, säger hon.

Läs mer: 

Mammorna som ger klimatrörelsen nytt hopp

Kan mammor rädda världen? – Rebellmammor blockerar shoppingstråk