Glöd · Debatt

Utan hajar dör havsbotten

Hajfenor skärs av för att säljas på en marknad i Dubai.

Jakten på hajar och deras fenor är grym, hänsynslös och hotar i förlängningen de viktiga korallreven. De gröna i EU-parlamentet kräver nu, med en miljon EU-medborgare i ryggen, att kryphålen i lagen mot hajfiske täpps igen, skriver Pär Holmgren.

DEBATT. När vi hänsynslöst stympar hajar för att förse samhällseliten med ytterligare en statussymbol är det inte bara hajarna som dödas. Hela havets ekosystem dras med i soppan.

Årligen dödas drygt 100 miljoner hajar världen över för sina fenors skull, och enligt en ny studie från Internationella samfundet för djurvälfärd (IFAW) är EUs medlemsländer ansvariga för hälften av hajslakten. Fenorna används till hajfenssoppa – en maträtt som är förbjuden i många länder, men som märkligt nog fortfarande är tillåten i såväl Sverige som EU. Fortsätter dödandet har vi snart utrotat flera hajarter. Det är dags att sätta ett totalstopp i EU för fisket av hajar och försäljningen av deras fenor.

Hajfensfiske är en grym form av djurplågeri. Hajfenorna avlägsnas från levande hajar ombord på fiskebåten. Därefter kastas de stympade djuren tillbaka i havet. Oförmögna att simma långsamt sjunker de ned mot botten. För de hajar som drabbats av detta öde väntar en långsam och plågsam död, antingen genom kvävning, svält eller att gradvis bli uppätna av mindre fiskar, något som kan ta flera dagar.

Hajfenor har ett pris på flera tusentals kronor per kilo, och hajfenssoppa är en populär statussymbol i Kina. Knarkkarteller och andra kriminella syndikat bedriver illegal handel med hajfenor och djuren fiskas hänsynslöst även i marina reservat och inom flera av FN:s marina världsarv. Men detta är inte något som bara sker långt borta, av kriminella nätverk, utan det är en regelrätt industri i flera av EU:s medlemsländer. Länder som Frankrike, Spanien, Nederländerna och Italien är några av de största exportörerna av hajfenor i världen.

Att denna blodiga mångmiljardindustri fortfarande finns på vår bakgård har nu uppmärksammats av över en miljon EU-medborgare, som inom medborgarinitiativet ”Stop finning – stop the trade” kräver ett totalstopp för såväl det hänsynslösa dödandet av hajar som för handeln med deras fenor.

Detta rör så klart i första hand hajarna själva, men det handlar också om något mycket större än så – balansen i världshavens ekosystem. Fråga vilken biolog, ekolog eller systemvetare som helst: Hajar och stora rovdjur i största allmänhet är extremt viktiga för upprätthållandet av ekosystem. I korallreven är detta särskilt tydligt. När hajar försvinner från reven, vilket de redan har gjort från vart femte rev på grund av hajfensfisket, ökar mängden mindre rovfiskar dramatiskt, en population som tidigare hölls i schack av hajarna. Rovfiskarna gör snabbt slut på de mindre fiskarna och dör sedan ut själva. När de mindre fiskarna, vars uppgift var att äta alger på korallerna, försvinner blir korallreven i sin tur övervuxna av alger. Där det förr fanns ett myller av liv är ett dött hav och livlös havsbotten kvar.

Utrotandet av hajar påverkar därför i förlängningen även havens möjlighet att lagra kol på sina bottnar. Det finns redan i dag flera olika faktorer som påverkar havens lagringsförmåga negativt, som den globala försurningen och upphettningen, men ickefungerande ekosystem vore spiken i kistan för vår största klimatbuffer. Och för vad, för att förse samhällseliten med ytterligare en onödig lyxprodukt?

För mig som grön känns det faktiskt konstigt att vi ens ska behöva diskutera de här frågorna 2023. Vi krävde totalstopp i EU för hajfiske redan 2012, men lagen fylldes tyvärr med flera kryphål. Med över en miljon EU-medborgare i ryggen kräver vi gröna nu att kryphålen stängs och att ett totalstopp mot fisket av hajar och försäljningen av deras fenor införs!