Radar · Mänskliga rättigheter

Krav på samtycke i EU: ”Vi har fått nog”

EU-parlamentsledamoten Evin Incir (S).

EU-parlamentet tänker inte vika på kravet om en samtyckeslag i hela EU. – Vi har fått nog, säger svenska ledamoten Evin Incir (S).

Tillsammans med konservativa irländskan Frances Fitzgerald är Incir ansvarig för parlamentets behandling av EU-kommissionens förslagspaket mot könsbaserat våld.

Förslaget lades fram i fjol och innehöll bland annat en samtyckeslag av svensk modell. Den har dock EU:s medlemsländer städat bort i sin hantering av förslaget, med hänvisning till att ministerrådets rättstjänst inte sett någon juridisk grund att införa den på.

Den förklaringen ger inte parlamentet mycket för.

– Kommissionens och parlamentets juridiska institutioner har varit tydliga med att det finns juridiska grunder för det. Från vår sida har vi fått nog av hur medlemsstaterna kommer med ursäkter. I stället borde vi söka efter lösningar, säger Incir på en presskonferens i Strasbourg.

Parlamentets syn på förslagen, som även innehåller åtgärder mot könsstympning och tuffare tag mot övergrepp och trakasserier både via nätet och i arbetslivet, spikades formellt på onsdagen, varpå slutförhandlingar med medlemsländerna nu kan inledas.

Irländska Fitzgerald är klar med att det är medlemsländerna som ska få vika i den kampen.

– De måste ändra åsikt, säger Fitzgerald i Strasbourg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV