Radar · Morgonkollen

WHO hoppas kunna komma in i nordvästra Syrien

Rasmassor i Antakya i sydöstra Turkiet.

Världshälsoorganisationen (WHO) väntar på slutgiltigt grönt ljus för att släppas in med hjälpinsatser i rebellkontrollerade områden i norra Syrien efter förra veckans skalv.

På lördagen ankom en stor leverans med akutsjukvårdsutrustning till Aleppo i norra Syrien, rapporterar CNN. Med på biståndsflyget fanns bland andra även WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO:s ansvariga regionchef Rick Brennan säger dock på söndagen att inga nödleveranser hittills har kunnat skickas över gränsen in i nordvästra Syrien.

– Vi har en planerad (sändning) inom de närmaste dagarna. Vi förhandlar fortfarande för att den ska få klartecken, säger Brennan.

Enligt Brennan har WHO fått godkänt för leveransen av den syriska regeringen i Damaskus men väntar på godkännandet ”från enheter på andra sidan”.

FN-lastbilar framme

Enligt WHO var endast lite över hälften av vårdinrättningarna i regimkontrollerade Syrien fullt fungerande redan före skalven. Även om WHO inte har tillgång till samma sorts underlag för de rebellkontrollerade delarna av landet uppskattar man att sjukvården har liknande kapacitet där.

FN:s humanitära organ Ocha säger att man däremot har lyckats ta sig in med material i nordvästra Syrien. En konvoj på tio lastbilar tog sig över gränsen på söndagen, rapporterar CNN.

FN:s humanitära chef Martin Griffiths skrev på Twitter på söndagen att man hittills har svikit invånarna i nordvästra Syrien och att de med rätta känner sig övergivna när de väntat på internationell hjälp som inte kommer.

”Min plikt och vår skyldighet är att komma tillrätta med detta misslyckande så fort vi kan.”

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är på plats i Aleppo i Syrien
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är på plats i Aleppo i Syrien. Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Mirakelräddningar

De kraftiga skalven inträffade natten till måndagen förra veckan. Sedan dess har räddningsarbetare fört en kamp mot klockan för att få ut överlevande ur rasmassorna.

Det rapporteras om flera lyckade räddningar i helgen som beskrivs som mirakel.

Nyhetsbyrån Anatolia rapporterar att en sjuårig pojke och en 62-årig kvinna räddades på måndagen, efter att ha varit fast i en vecka. Och på söndagen ska bland andra flera barn ha dragits fram ur rasmassorna.

Hittills har över 33 000 bekräftats döda efter skalven – men FN befarar att det kan röra sig om dubbelt så många.

FN har varnat för att minst 870 000 människor är i akut behov av varm mat i Turkiet och Syrien. Bara i Syrien kan uppemot 5,3 miljoner ha blivit hemlösa efter skalven.

Enligt WHO påverkas nära 26 miljoner människor av katastrofen.

Turkiska myndigheter uppger enligt AFP att över 32 000 personer från turkiska organisationer deltar i räddningsarbetet tillsammans med omkring 8 300 personer från utlandet.