Radar · Politik

S avvisar gängkriminell påverkan – Östlin avgår

Ebba Östling (S) lämnar som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Den omstridda socialdemokraten Ebba Östlin avgår som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Men hon öppnar för en comeback. En partiutredning har samtidigt inte hittat några tecken på kopplingar till gängkriminella – men en person ska uteslutas.

Östlin blev bortröstad av sina egna partimedlemmar för två veckor sedan, vilket följts av anklagelser om oegentligheter i processen.

Den 18 mars ska S i Botkyrka att ha årsmöte, där man ska välja en gruppledare som också blir kandidat till ny ordförande för kommunstyrelsen.
Östlin har av den lokala partiorganisationen uppmanats att avgå. Det gör hon nu, men öppnar samtidigt för en comeback, rapporterar Expressen.

"Fortsatt till förfogande"

”Inför årsmötet har ett antal nomineringar om att jag ska kvarstå som ordförande i kommunstyrelsen inkommit. Jag är självfallet enormt hedrad över det. Om det finns ett brett stöd från medlemmarna på årsmötet står jag fortsatt till förfogande”, skriver Ebba Östlin i sitt avgångsbesked, enligt tidningen.

Det var den 28 januari ett medlemsmöte i arbetarekommunen i Botkyrka, med knapp majoritet, förklarade att man inte längre hade förtroende för Östlin som S-gruppledare eller att hon fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

Uppgifter, som olika medier rapporterat om, säger att det kan ha varit en slags kupp genomförd med hjälp av personer kopplade till kriminella i det så kallade Vårbynätverket som blivit S-medlemmar och sedan var med och röstade bort henne.

Inga spår av infiltration

Socialdemokraterna partidistrikt i Stockholms län har undersökt medieuppgifterna om att S i Botkyrka infiltrerats av gängkriminella.

I utredningen, som presenteras under måndagen, skriver partidistriktet att det inte finns några indikationer på att så är fallet.

Under utredningen har man dock hittat en person som inte samarbetat i utredningen, och som därför kommer att uteslutas.

”Personen i fråga har inte haft några förtroendeuppdrag och hade inga inlägg på medlemsmötet den 28 januari”, står det i utredningen som TT tagit del av.

"Gigantisk pr-kupp"

Östlins kritiker har sagt att hon i stället röstades bort på grund av missnöje med hennes ledarstil.

Partikamraten Tuva Lund, kommunalråd i Botkyrka, ser ingen kupp bakom omröstningen.

– Den enda kupp som jag tycker mig se i det här är en gigantisk pr-kupp, sade Lund till TT i helgen.