Radar · Inrikes

S säger nej till visitationszoner

Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna säger nej till regeringens planer på att införa visitationszoner för att stoppa gängvåldet.
En sådan åtgärd skulle riskera att slå sönder polisens förtroende i utsatta områden, enligt S.

– Vi behöver släppa prestigen och fokusera på åtgärder som på riktigt och effektivt bekämpar och förebygger brott, säger partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi.

– Det finns ingen stark evidens för att visitationszoner är ett effektivt verktyg.

Shekarabi pekar på att poliser som arbetar i utsatta områden varnar för att visitationszoner skadar förtroendet för polis och rättsstat.

Han riktar också skarp kritik mot regeringens planer på att snabbehandla förslaget om visitationszoner, vilket skulle innebära en remissbehandling under julhelgen.

Lanserar eget förslag

S lanserar i stället ett eget förslag om att skärpa lagstiftningen. Det handlar om att polisen ska få visitera fler personer i förebyggande syfte än i dag.

Polisen får i dag visitera personer som misstänks för brott men också i vissa fall utan en konkret brottsmisstanke. Det kan handla om att få söka efter vapen eller andra farliga föremål.

S vill att denna åtgärd utvidgas. Förebyggande visitering ska också kunna ske av personer som rör sig i gängkriminella kretsar eller har vissa ”attribut”, oavsett vilket geografiskt område som personen befinner sig i.

– Attribut kan vara skottsäker väst, om man bär en sådan. Polisen måste få utveckla metoder för detta, säger Shekarabi.

Visitera vem som helst

S vill också utreda ett ”kvittosystem” som innebär att den som blivit visiterad får ett kvitto där det framgår vilket lagstöd polisen använt sig av när man beslutat om visitationen. Det skulle enligt partiet ökat förtroendet för polisen.

Regeringen och SD:s förslag om visitationszoner handlar om att upprätta tillfälliga områden där polisen ska kunna visitera vem som helst utan misstanke om brott.

En utredning om visitationszoner ska komma under torsdagen och sedan vill regeringspartierna ha en snabbprocess där förslaget skickas på remiss över jul- och nyårshelgen och fram till mitten av januari.

Den 20 februari ska ett färdigt lagförslag läggas på riksdagens bord för att kunna träda i kraft redan den 1 mars. Shekarabi ifrågasätter remisstiden som kommuner och andra aktörer får på sig för att lämna synpunkter.

– Det är inte seriöst, Sverige är inte en bananrepublik, säger han.

Fakta: Vill snabba på tre lagar

Regeringen vill snabba på tre lagar:

Tillfälliga visitationszoner:
Utredning pågår. Den tidigareläggs och ska redovisas den 14 december istället för i januari. Lagen ska träda i kraft den 1 mars 2024, i stället för som tidigare aviserat den 1 januari 2025.

Vistelseförbud:
Utredning presenterades i somras. Lagförslag har lagts fram i en lagrådsremiss. Lagen ska träda i kraft den 1 februari 2024, i stället för som aviserat den 1 juli 2024.

Dubbla straff vapenbrott och explosiva varor:
Regeringen fattade beslut om en promemoria i april. Lagen ska träda i kraft den 1 januari nästa år, i stället för den 1 april som först aviserades.
Källa: Regeringen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV