Glöd · Debatt

Blommorna vissnar i Palestina

En familj på flykt från Gaza city i november, med en t-shirt som vit flagg.

Över hela världen är folk oskyldiga och goda, de vill ha fred och lycka och skapa mening i sina liv. Men de får betala med sitt blod när ekonomiska krafter inte bryr sig, skriver Isidoros Karderinis.

DEBATT. Regionen Palestina gick den 7 oktober in i ett fruktansvärt krig. Och naturligtvis har blommorna vissnat där, och solen har försvunnit eftersom mörkret har kommit, och ungdomarna kan inte sjunga, och barnen kan inte leka slarvigt på gatorna, och fredens vita duvor flyger inte på den dystra himlen.

Och vem är skyldig till denna tragedi? Är det det israeliska folkets fel? Är det det palestinska folkets fel? Klart nej. Båda folken är oskyldiga och goda. Israeler har rätt att ha en egen stat, men det har även palestinier, måste ha en egen bit mark med statlig status. Men politikerna, i första hand på den mäktiga israeliska sidan, har under alla föregående år inte tagit de nödvändiga rätta stegen för att lösa detta heta problem i Mellanösternregionen, och det har lett till den nuvarande tragiska situationen.

Vilka är dessa steg? För 75 år sedan, 1948, året då staten Israel också skapades – fattade FN ett beslut, som sedan inte har genomförts, om skapandet av en självständig palestinsk stat. Från området som betecknats som det historiska Palestina tog Israel 52 procent,  och i de återstående 48 procenten bestämdes gränserna för den palestinska stat som skulle upprättas.

Och naturligtvis är folk över hela världen oskyldiga och goda. Människorna i varje land vill verkligen inte ha krig, de vill inte ha dödande, döda och brott. De vill leva i en lugn, vacker och lycklig miljö. De vill ha fred. De vill le varje dag och drömma. Alla människor i den här världen sätter upp mål och försöker uppnå dem, vilket ger mening åt deras liv. 

De vill inte att dessa mål ska avbrytas våldsamt och abrupt, som det blir när ett land kastar sig in i krigets våld. De vill inte vältra sig i denna fasa i månader, eller till och med år, under några omständigheter. Pappor och mammor vill se sina barn utvecklas och göra dem stolta. De vill inte skickas ut i krig och dödas på det mest ohyggliga sätt.

Men vem på denna planet skapar krigen? Naturligtvis de enorma ekonomiska krafter som dominerar vår planet och genom krig främjar sina intressen, syften och planer. De livnär sig bokstavligen på krig och bryr sig inte om hur många tusen eller till och med miljoner som dör. Vissa politiker som fastställer, främjar och försöker genomföra extrema nationalistiska och erövrande strävanden har naturligtvis också en roll i krigen.

Och i dag ser vi att mänskligheten har kastats in i krigets galenskap. Mänskligheten i dag går igenom den mest kritiska fasen i sin historia, eftersom den bokstavligen är steget före tredje världskriget, vars förödande resultat för den mänskliga civilisationen många av oss inte kommer att få se. Och som Albert Einstein sa: ”Jag vet inte vilka vapen som kommer att användas i det tredje världskriget. Men det fjärde kommer att utkämpas med pinnar och stenar.”

I alla fall är det alltså människorna som är offren. De betalar för kriget med sitt blod. Tidigare har det funnits folk som har lockats in på denna tragiska väg av sina politiker med obeveklig propaganda, hjärntvätt och rädsla. Typiskt är exemplet med det tyska folket som var offer för nazismen och goebbelsk propaganda, och därmed förvandlades till en hävstång för utrotningen av andra folk.

Och naturligtvis är själen och hjärtat hos varje god och medkännande människa krossad av de tragiska händelser som äger rum i dag i Mellanöstern, men också i Ukraina och på andra håll. Ingen god människa kan låta bli att gråta inför den avskyvärda synen av människor med avhuggna huvuden, armar och ben. Han kan inte låta bli att gråta inför bilden av barn som vanställts och dränkts i blod. Han kan inte låta bli att gråta med flyktingkaravanerna som lämnar sitt älskade land med bomber hängande över huvudet. Han kan inte annat än att fälla tårar för varje person som dödas, vare sig han är beväpnad eller civil, vare sig han är palestinier, israel, ryss, av ukrainsk eller av någon annan nationalitet. När allt kommer omkring är vi alla människor, biologiskt är vi likadana, vi har kommit ur samma livmoder och har samma öde. 

Alla människor, framför allt de som har politisk makt, och jag vill tro att det också finns sunda politiker som har en viss politisk höjd, vi måste kämpa för att stoppa de skoningslösa mordiska krigen. Vi måste undvika det katastrofala tredje världskriget och föda en ny demokratisk värld baserad på samarbete, ömsesidig respekt och fredlig samexistens mellan alla stater och folk på planeten.