Radar · Utrikes

Storbritannien varnar för terrordåd i Sverige

Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare, uppmanar svenskar i utlandet att "iaktta ökad vaksamhet och försiktighet".

Det brittiska utrikesdepartementet ändrar sina reserekommendationer och varnar nu sina medborgare för terrorattacker i Sverige.

”Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attackerna kan ske urskiljningslöst och på platser som besöks av utlänningar”, skriver departementet på sin hemsida.

Man skriver även att myndigheterna i Sverige framgångsrikt har avvärjt flera planerade attacker och gjort ett antal gripanden.

Över 850 000 brittiska medborgare besöker Sverige varje år, uppger departementet.

"Öka försiktigheten"

Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm säger i ett uttalande att ”säkerhetsläget har försämrats och Sverige har gått från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål”.

”Regeringen och ansvariga myndigheter följer utvecklingen”, heter det i uttalandet.

Svenskar i utlandet uppmanas vara försiktiga:

”I ljuset av utvecklingen bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet”.

Koranbränningarna uppges vara bidragande händelser till utvecklingen som ”indikerar att hotet mot svenska intressen utomlands har ökat. Företrädare för terroristgrupper har uppmanat till attentat mot Sverige. Stater, men också andra aktörer, har bidragit till att underblåsa sådana budskap”, skriver Landerholm.

Delar bilden

Säkerhetspolisen vill inte berätta om man varit i kontakt med brittiska myndigheter inför beslutet.

– Vad gäller andra länders rekommendationer och uppmaningar får jag hänvisa till de ländernas myndigheter, det är inget som vi har möjlighet att kommentera ytterligare än så, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säkerhetspolisen, till Dagens Nyheter.

Säpo delar Landerholms uppfattning om att Sverige gått från att vara ett legitimt mål till ett mer prioriterat mål för våldsbejakande extremism och terrorism.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV