Radar · Utrikes

Minst 89 döda i bränderna – dödstalen stiger

I sökandet efter dödsoffer i Lahaina sprayas byggnader och bilar med ett "X" för att markera att de letat efter kroppar på platsen och "HR" (human remains) när mänskliga kvarlevor hittats.

Minst 89 människor har bekräftats omkomna på Maui, i de dödligaste bränderna i USA på över 100 år. Samtidigt är det oklart om öns bårhus har kapacitet att hantera de stigande dödstalen.

Bland askhögar, byggnader i ruiner och skal av sönderbrända fordon pågår ett intensivt och mödosamt arbete med att lokalisera och räkna dödsoffer i kuststaden Lahaina på ön Maui.

Insatserna efter de förödande bränderna som slagit hårt mot Hawaii fokuserar nu främst på förlusterna av människoliv och att lokalisera de personer som fallit offer för eldinfernot, enligt Hawaiis guvernör Josh Green.

– Det mesta av vårt fokus kommer att vara på människor i dag, säger Josh Green till AP på lördagseftermiddagen, lokal tid.

Några timmar senare bekräftade Josh Green att antalet dödsoffer i bränderna stigit till 89, vilket gör det till den dödligaste naturbranden i USA på över 100 år.

Krävs DNA-prov

Bara ungefär tre procent av det brandhärjade området har än så länge sökts av, enligt John Pelletier, polischef i Maui.

Samtidigt har endast två av de 89 bekräftat omkomna kunnat identifieras. Kropparna har skadats så pass mycket av branden att identifiering måste ske med hjälp av DNA-prover.

– När vi plockar upp kvarlevorna så faller de isär… När vi hittar vår familj och våra vänner, så har kvarlevorna gått genom eld som smälte metall, säger Pelletier.

Det är oklart hur bårhusen kommer att klara av att hantera de stigande dödstalen, med tanke på att det bara finns ett sjukhus och tre bårhus på ön.

Stort antal saknade

Utöver de dödsfall som hittills bekräftats saknas nära 1 000 personer efter bränderna, enligt BBC.

Och dödstalen lär fortsätta stiga, säger Josh Green.

– Det kommer säkerligen att bli den värsta naturkatastrofen som Hawaii någonsin råkat ut för. Vi kan bara vänta och ge stöd till dem som lever. Vårt fokus nu är att återförena människor när vi kan, ge dem en tillfällig bostad och sjukvård, och sedan fokusera på återuppbyggnad, säger han.

Mer än 2 200 byggnader skadades eller förstördes i branden, enligt officiella beräkningar. Räddningspersonal arbetar nu febrilt med att hitta tillfälliga härbärgen till alla som nu står utan hem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV