Radar · Inrikes

14 aktivister gripna efter blockad av Essingeleden

Polisen bär bort aktivister under tisdagens blockad av Essingeleden.

Vid åttatiden på tisdagsmorgonen stoppades trafiken på Essingeleden helt i norrgående riktning i höjd med Gröndal. Polisen har nu gripit 14 aktivister från Återställ våtmarker som är misstänkta för sabotage.

Ett massivt ljudtäcke av tutande bilar hörs i den livesändning som Återställ våtmarker lagt upp på sin Facebooksida för att dokumentera klimataktionen. Samtliga körfält blockerades av de 14 aktivisterna, men efter några minuter anlände polisen och började släpa bort aktivisterna. Vid 8.35 var alla körfält öppna, men stoppet har orsakat långa köer under förmiddagen.

Dagens aktion är en smygstart på Week of action som startar på fredag – en vecka som kommer att vara fylld av aktioner runt om i landet för att kräva social rättvisa och klimaträttvisa, och som över hundra organisationer deltar i. Även Återställ våtmarker kommer att göra fler aktioner under denna vecka.

"Politiskt haveri"

Återställ våtmarker skriver i ett pressmeddelande att de nu har ett nytt budskap utöver sina tidigare krav på regeringen: En fördjupad demokrati.

– Klimatkatastrofen eskalerar och våra makthavare fortsätter att fylla på atmosfären med koldioxid. Det är ett helt oförlåtligt svek mot hela mänskligheten. Det är helt uppenbart att våra politiker varken har vilja eller ambition. Vi befinner oss i ett politiskt haveri. Det finns inget hopp inom det parlamentariska system vi har idag. Vi menar att vad som nu krävs är ett beslutande medborgarråd, säger Pontus Bergendahl, talesperson för Återställ Våtmarker, i pressmeddelandet.

Återupptagna blockader

Det är ett år sedan nätverket gjorde sin senaste blockad av en motorväg. Under ett och ett halvt år har de på andra sätt fokuserat på att kampanja för att regeringen ska förbjuda torvbrytning och återställa våtmarker. Men då inget svar kommit från politikerna återupptar de nu sina blockader.

Den äldsta aktivisten under dagens aktion är en 79-årig man som rest till Stockholm från Norge för att delta.

– Vi har inget annat val än att agera och försöka göra det vi kan för att skaka om samhället. Vi behöver alla vara ute på motorvägarna för det är det enda moraliskt rätta att göra när vi håller på och förlorar precis allt. Klimatkatastrofen innebär ett ofattbart lidande för människor överallt på vår jord. Jag står inte ut med att stå bredvid och titta på, säger han.