Energi · Kan själv

Ta hand om äpplena

Hösten är här och med den också äppelsäsongen. Tyvärr går många äpplen till spillo eftersom de som äger äppelträden inte vet vad de ska göra med dem. Här kommer därför lite tips på hur man odlar äppelträd och vad man kan göra med alla äpplen.

Antalet äppelsorter kan tyckas närmast oändligt. Det finns 7500 sorter i världen, varav ungefär 200 kan odlas i Sverige. Sorterna kan variera extremt mycket, inte bara ifråga om färg utan också i sötma, syrlighet, fasthet och så vidare. För att komma fram till vilka äpplen du tycker bäst om kan det vara bra att prova många sorter. Bland de vanligaste sorterna finns klassiker som Ingrid Marie, Saga, Cox Orange och Transparante Blanche.

Ingrid Marie är en av flera populära äppelsorter
Ingrid Marie är en av flera populära äppelsorter. Foto: Anders Viklund/TT

Viktigt att tänka på om du ska köpa äppelträd är dels att hitta någon sort som passar i din växtzon och dels hitta sorter som är kompatibla med varandra. Det är nämligen så att äppelträd är självsterila vilket innebär att de inte kan pollinera sig själva under behöver hjälp från ett närliggande äppelträd. Om du bor i ett område med många äppelträd är sannolikheten att en granne har ett träd som är kompatibelt med ditt relativt stor. Men bor du mer avskilt kan du behöva köpa två eller flera äppelträd. För att hitta sorter som matchar med varandra kan du titta på ett pollineringsschema som finns hos exempelvis Blomsterlandet.

Beskära äppelträd

För att äppelträd ska kunna ge rikligt med frukt behöver de beskäras. Om du planterar ett nytt träd är det viktigt att du gör det under det första året. En grundregel är att med hjälp av en sekatör klippa bort alla grenar som växer inåt i kronan, grenar som växer inåt eller rakt uppåt eller som konkurrerar för mycket med andra grenar. Om du har ett gammalt äppelträd som stått i trädgården länge räcker det oftast med att klippa bort sjuka och döende grenar. Tycker du att det verkar svårt kan du förstås ta hjälp av någon, men det kan också vara kul och lärorikt att göra själv. Innan du börjar är det dock bäst att du läser på ordentligt så att du inte förstör trädet.

Använd en bra, skarp sekatör när du beskär äppelträdet
Använd en bra, skarp sekatör när du beskär äppelträdet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vad göra med äpplena?

Vi har väl alla sett hur mängder av äpplen ligger och ruttnar på marken i villaträdgårdar eftersom ägarna inte ids ta hand om dem. Ofta handlar det kanske om att ägaren är gammal och inte orkar plocka äpplena, men ibland vet man kanske helt enkelt inte vad man ska hitta på med alla äpplen. Som tur är finns det otroligt många saker man kan göra med äpplen. Äppelmos, äppelmust, äppelsylt, äppelkräm, äppelpannkakor, , äppelpaj, äppelmuffins, torkade äpplen, kanderade äpplen, sallad med äppelbitar… det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan också riva äpplena och använda i degen när man bakar om man vill ha ett fruktbröd.

Klassikern äppelpaj
Klassikern äppelpaj. Foto: Matthew Mead/AP/TT

Ett tips om du inte hinner ta hand om alla äpplen på en gång är att antingen frysa in eller att skära i tunna skivor som du sedan hänger på ett snöre och låter torka. Om det är fina vinteräpplen utan några skavanker kan du också vira in dem i lite tidningspapper, plocka fram dem till jul och häng dem i julgranen! 

Fruktförmedling

Om du har fler äpplen än du hinner ta hand om så är hemsidor som Fruktförmedlingen utmärkta verktyg. Likaså om du vill plocka äpplen men inte har något eget äppelträd. Fruktförmedlingen går helt enkelt till så att ägare till fruktträd lägger upp en annons om att det finns frukt att hämta. Sedan visas träden på en digital karta så att det är lätt för den som vill plocka att se vilka träd med gratis frukt som finns i närheten. Fruktkartan.se fungerar på samma sätt, men där är det framförallt fruktträd som växer i parker och allmänningar som är i fokus. Det finns också en facebook-grupp som heter Fruktförmedlingen med 14 000 medlemmar och som fungerar på ett liknande sätt som hemsidan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV