Glöd · Ledare

Nytt basinkomstprogram för familjer i Saint Louis

St.

Saint Louis, som ligger i den amerikanska delstaten Missouri, har lanserat ett basinkomstprojekt som syftar till att hjälpa låginkomstfamiljer genom att ge dem 500 dollar i månaden under 18 månader.

Just nu pågår ett antal projekt i USA med basinkomstförsök. Programmet i Saint Louis är ett av de senaste tillskotten. Bakom initiativet står borgmästaren, Tishaura Jones, som menar att projektet är en av stadens prioriterade satsningar och att pengarna kommer gå till att stärka upp utsatta områden och förebygga brottslighet.

– Saint Louis garanterade basinkomst kommer att ge hundratals Saint Louis-familjer de resurser de behöver för att ta sig ur fattigdom och ge dem en stark grund att växa och trivas på, sade Tishaura Jones under en presskonferens, rapporterar ABC news.

Twitter-grundaren bidrar

Basinkostprojektet klubbades förra året och resurserna, fem miljoner dollar, kommer från federala stöd under covid, samt ett privat bidrag från Twitter-grundaren Jack Dorsey på en miljon dollar.

Under 2021–2022 testades ett annat projekt i Saint Louis, där en runda av utbetalningar på 500 dollar gick till mer än 9 000 hushåll för att hjälpa till att betala för matvaror, elräkningar och andra nödvändigheter under pandemin.

Det nya initiativet förväntas omfatta cirka 540 hushåll i Saint Louis med föräldrar eller vårdnadshavare som har barn som går i stadens offentliga skolor, inklusive friskolor.

De som är aktuella för att delta i programmet får bara tjäna 42 000 dollar eller mindre för en familj med tre medlemmar.