Radar · Miljö

Ledande SMR-projekt stoppas – bakslag för USA:s klimatpolitik

Det första certifierade SMR-kraftverket skulle byggas av energiföretaget Nuscale.

Ett prestigeprojekt inom kärnkraft och små modulära reaktorer, så kallade SMR, läggs ned. Företaget och delstaterna bakom projektet bedömer inte att det kan bli lönsamt.

I ett pressmeddelande uppgav Nuscale förra veckan att företagets planer på att bygga sin första anläggning i Utah avslutas. Beslutet är enligt Reuters ett bakslag för USA:s ambition att motarbeta klimatförändringarna genom kärnkraft, och Nuscales aktier tappade 20 procent i värde efter beskedet.

Sedan 2014 har USA:s energidepartement satsat 600 miljoner dollar (motsvarande cirka 60 miljarder kronor) för att stödja Nuscale och andra aktörers försök att kommersialisera SMR.

Stigande kostnader

Planen för Nuscales ”kolfria” energiprojekt – Carbon free power project (CFPP) – var att utveckla sex reaktorer med en sammanlagd elproduktion på 462 megawatt för lansering år 2030, tillsammans med Utah associated municipal power systems (UAMPS).

Men sedan flera av UAMPS:s medlemmar dragit sig ur projektet på grund av stigande kostnader, bedömer båda parter att tillräcklig betalningsvilja saknas för att driva projektet vidare.

Även om USA:s energidepartement ser beslutet som olyckligt, anses arbetet som utförts hittills inom projektet som värdefullt för framtida kärnkraftsprojekt. Det säger en talesperson som Reuters citerar.

– Även om inte alla projekt kan garanteras framgång, är energidepartementet fortsatt fast beslutet att göra allt vi kan för att implementera dessa tekniker för att bekämpa klimatkrisen och öka tillgången till ren energi, säger talespersonen vidare.

Först i sitt slag

Nuscales SMR-koncept är det hittills enda som getts grönt ljus av USA:s strålsäkerhetsmyndighet, och väntades bli först att kunna tas i bruk. Enligt Nuscales vd, John Hopkins, fortsätter ansträngningarna att ta SMR till marknaden med både nationella och internationella kunder.

Bland annat har Nuscale haft planer på att bygga SMR i Rumänien, Kazakhstan, Polen och Ukraina. Men att bygga kärnkraft i regionen är något kritiker avråder starkt ifrån, efter Rysslands agerande kring kärnkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV