Radar · Utrikes

Irans HD: Svenskiranier ska avrättas

Habib Farjollah Chaab under en första rättegång mot honom i januari 2022.

Irans högsta domstol har fastställt dödsdomen mot svenskiranske Habib Chaab, rapporterar nyhetsbyråer. Han försvann under mystiska omständigheter 2020.

Chaab, med både svenskt och iranskt medborgarskap, har dömts till döden för påstådda terrorbrott.

Han anklagas enligt domstolshandlingarna för att ha agerat ledare för separatistgruppen ASMLA, som är terrorstämplad av Iran. Domstolen anklagar honom också för att ha planerat och utfört bombdåd i Khuzestan, en iransk provins som gränsar till Irak, 2018. Många av offren tillhörde Irans revolutionsgarde. ASMLA vill se en självständig stat i provinsen.

Svenska UD har tidigare sagt att man står i kontakt med företrädare för Iran i fallet, och att man utan framgång har begärt konsulärt tillträde.

Chaab försvann i Turkiet i oktober 2020. Den turkiska regeringen anklagar Iran för att ha kidnappat Chaab från landet, och Turkiets underrättelsetjänst har släppt övervakningsfilmer som uppges visa hur kidnappningen gick till.

Chaab har beskrivits som en politisk aktivist som flera år levde i exil i Sverige. Efter gripandet har han visats upp i iransk tv, och då erkänt dödliga dåd. Omvärlden brukar dock inte lita på sådana erkännanden, eftersom de ofta befaras ha tillkommit efter tortyr.

Ytterligare en svenskiranier sitter fängslad i Iran i en liknande situation. Det handlar om läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali som 2016 greps då han besökte det forna hemlandet. Han anklagas för samarbete med israelisk spiontjänst, och är också dömd till döden. Hans tidpunkt för avrättning har skjutits upp flera gånger.