Radar · Miljö

EU tar ett steg närmre hållbara produkter utan grönmålning

Grön diesel? Att sälja varor som gröna utan detaljerade bevis ska bli olagligt enligt ett förslag som nu ska slutförhandlas inom EU.

Med bred majoritet har EU-parlamentet ställt sig bakom ett lagförslag som ska göra substanslösa påståenden om grönmålning olagliga. Inför och efter omröstningen anklagade Moderaterna Miljöpartiet för att ha velat få igenom ändringar som skulle ha förbjudit reklam för solpaneler, något som i sin tur tillbakavisas av de gröna.

Utan att kunna hänvisa till detaljerade bevis ska det bli olagligt att säga att en produkt är ”eko”, ”naturlig”, ”biologiskt nedbrytbar” eller ”klimatneutral”. Det enligt en förhandlingsposition som parlamentet nu går in med när en överenskommelse ska slutas med Europeiska rådet, där medlemsländerna är representerade.

– Greenwashing skadar inte bara klimatet, utan också konkurrens när företag som gör rätt för sig blir drabbade. Genom att ställa krav på att företag måste ha belägg för sina påståenden gör vi det lättare för konsumenter att välja rätt, säger Arba Kokalari, Europaparlamentariker för Moderaterna i ett uttalande.

EU-parlamentet vill också att miljöpåståenden som enbart bygger på utsläppskompensation ska bli förbjudna. Det vill säga när en produkt märks som hållbar, enbart för att den koldioxid det inneburit att producera varan, kompenseras av exempelvis trädplanteringar. Något som är förknippat med en rad risker. Parlamentet vill också att osanna påståenden om en produkts livslängd eller hur intensivt den kan användas förbjuds. Vidare vill parlamentet att det ska bli lättare att lita på hållbarhetsmärkningarna genom att enbart tillåta märkningar som bygger på officiella certifieringssystem eller som fastslås av myndigheter.

Anklagelser som haglar

Under omröstningen lade den gröna gruppen fram ett ändringsförslag om att EU-parlamentet skulle driva att det också skulle bli förbjudet att marknadsföra produkter med grön reklam som ökar användningen av fossila bränslen. Enligt Kokalari skulle Miljöpartiets förslag också påverka solpaneler som tillverkats av fossila bränslen. En anklagelse Miljöpartiet bemöter i en debattartikel i Sydsvenskan, publicerad inför omröstningen.

”När det gäller solpaneler handlar det reklamförbud vi föreslår inte om sådant som tillverkats med inblandning av fossila bränslen (då skulle i dagsläget så gott som allt förbjudas) utan om att med miljöargument försöka sälja produkter som ökar användning av fossila bränslen”, skrev miljöpartisterna.

Även om en ökad produktion av solpaneler skulle kunna leda till ökade utsläpp på kort sikt, var det inte så lagförslaget skulle ha tillämpats (om det skulle fått stöd) – menar tjänstemän på Miljöpartiets kansli i Bryssel. Arba Kokalari anklagar även Miljöpartiet för att ha velat stoppa märkningar som svenska Svanen och Krav. Även det är något som tillbakavisas i debatten i Sydsvenskan. 

”Miljöpartiet vill på intet sätt att Svanen och KRAV ska förbjudas. Tvärtom kan de få mycket större betydelse eftersom de är typexempel på den sorts goda, välgrundade miljömärkningar som bör få utrymme på bekostnad av över 100 oseriösa miljömärkningar som idag finns inom EU”, skriver partiet.