Radar · Integritet

Polisfacket kräver kriskommission mot våldet

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.

Fackliga Polisförbundet vill att regeringen omedelbart tillsätter en nationell kriskommission för att stoppa den våldsamma gängkriminaliteten.
–Det måste till en samling nu, helgens händelser var ytterligare ett steg mot en väg som ingen vill ha, säger förbundsordförande Katharina von Sydow till TT.

Under en blodig helg i Stockholmsområdet sköts bland annat två personer, däribland en 15-årig pojke, ihjäl i Farsta i lördags.

Polisförbundet kräver en bred mobilisering i samhället för att med gemensamma krafter nu stoppa utvecklingen.

– Mina kollegor gör ett fantastiskt jobb. De griper i nära anslutning till den här typen av våldsdåd, och många är anhållna och häktade, men det hjälper ju inte, säger Katharina von Sydow.

– Tillflödet av nya kriminella måste stoppas. Då är det viktigt, att förutom alla de här repressiva åtgärderna som är nödvändiga och bra, prata förebyggande och också se till att det finns förutsättningar att ha en socialtjänst som fungerar och kan agera.

Förbundet vill därför se en brett sammansatt nationell kriskommission för att gemensamt kraftsamla kring våldet – och skapa en handlingsplan.

– Vi har länge pratat om vikten av olika typer av förebyggande arbeten. Men någonting når inte fram så att det blir konkreta åtgärder och verktyg på riktigt, säger Katharina von Sydow.

– Vi behöver verkligen kraftsamla i hela samhället. Det räcker inte med polisen.

Polisförbundet vill att samtliga riksdagspartier ska ingå i kommissionen med målet att ta fram en blocköverskridande handlingsplan. Arbetet ska enligt förbundets plan involvera kommuner, regioner, näringsliv och civilsamhälle.

Läs mer:

Hårdare tag eller social rättvisa

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV