Glöd · Debatt

Om människor är intelligenta är det dags att visa det

Några kor fick smaka på gräsmattan utanför det tyska parlamentet i Berlin den 16 maj i år.

Är vi människor verkligen överlägsna andra arter? Vad hjälper det att vara intelligent om man använder intelligensen till att förstöra för andra och sig själv? Vi är den enda arten som inte har förmågan att leva i samspel med moder Jord, skriver Anni Lönn.

DEBATT. Länge har mänskligheten hävdat att vi står över andra varelser på planeten och att vi är den mest intelligenta av alla arter. Nu har vi målat in oss i ett hörn och börjar inse att vi hade fel.

De flesta andra arter har förmågor som vida överstiger våra. De har mer välutvecklade sinnen – bättre hörsel, syn, smak, känsel och intuition, de springer snabbare, klättrar bättre, hoppar högre, simmar längre, och dessutom har de flesta en rad sinnen som vi helt saknar; flygförmåga, ekolod,  magnetisk kompass, förmåga att navigera efter stjärnor, förmåga att kunna lämna och läsa av feromoner, sända ut elektricitet, flyga med ena hjärnhalvan sovande och så vidare. I jämförelse med andra arter är vi underlägsna på de flesta plan.

Men vi är väl intelligentast? Tja, det beror på vad man menar med intelligens. Logisk intelligens är en förmåga att kunna dra slutsatser, och det är vi förstås inte ensamma om. Frågan är väl snarare vad man använder sin intelligens till. Är det särskilt intelligent att behandla sina medvarelser och sin livsmiljö respektlöst och med brist på ödmjukhet? Är det intelligent att inte förstå att vi är en del av en helhet som vi är helt beroende av för vår överlevnad? Faktum är att vi är det enda djur på planeten som inte har förmåga att leva i samspel med moder Jord. Det är ju inte vidare intelligent.

Vi har kommit till en punkt där vi måste försöka rätta till det vi har förstört. En bra början är att inte fortsätta som förut utan ta ett steg tillbaka och lära sig av djur och natur. Vi kan ta semester ifrån vår självpåtagna roll som planetskötare och istället ödmjukt låta naturen reparera sig själv, vilket den gör mycket bättre utan vår inverkan.

Jorden behöver människofria områden där naturen har en chans att restaurera det vi har förstört. Och vi måste sluta utnyttja djur, sluta förgifta naturen, sluta överkonsumera och sluta kalhugga skogarna. Eftersom vi är för många behöver vi minska på befolkningen (föda färre barn), stödja och återställa biologisk mångfald, lära oss att odla i samspel med naturen utan gifter eller konstgjorda gödningsmedel och leva enklare (och troligen lyckligare).

En annan springande punkt är våldet. Misshandel, våldtäkt, mord, slakt, jakt, gängkriminalitet, krig och så vidare är något som ena halvan av befolkningen använder för att förtrycka den andra halvan och andra arter. Enligt statistik står män för cirka 70 procent av all brottslighet. Det är varken trevligt eller hållbart. Det är hög tid att ledande positioner ges till fredliga personer, det vill säga kvinnor. Utan våld hade planeten med stor sannolikhet varit trevligare för alla eftersom resurserna istället kunde använts till konstruktiva aktiviteter. Ett första steg är jämlikhet, något som går trögt eftersom det motarbetas av män.

Genom vårt historiska beteende utrotar vi oss själva. Det går inte att vänta, vi måste göra ändringarna genast. Politiker: satsa på att lagstifta om jämlikhet på allvar, förbjud gifter,  förbjud utnyttjande av andra arter, skapa människofria områden, ge enbart barnbidrag till ett barn, förbjud kalhyggen (som ändå är mindre ekonomiskt än plockhuggning), ge vanligt folk ordentliga bidrag för att kunna installera solceller (som är det miljövänligaste energialternativet), reglera konsumtionen och flygningen. Vad väntar vi på? Nu om någon gång behöver vi visa hur intelligenta vi är.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV