Radar · Utrikes

Sprängämnen funna på båt i Nord Stream-utredning

Gas läckte upp till Östersjöns yta i flera dagar efter sprängningarna av de två ledningarna för Nord Stream i slutet av september förra året.

Tyska utredare har hittat spår av sprängämnen på en segelbåt som misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2, rapporterar Reuters.

Segelbåten i fråga misstänks ha transporterat sprängämnen som använts då gasledningarna i Östersjön exploderade i slutet av september förra året.

Det framgår i ett gemensamt brev till FN:s säkerhetsråd skrivet av tyska, danska och svenska representanter, rapporterar Reuters, som tagit del av skrivelsen.

”Spår av undervattenssprängämnen hittades i de prover som tagits från båten under utredningen”, lyder brevet angående den tyska utredningen av det misstänkta sabotaget.

Dold identitet

Segelbåten ska ha hyrts på ett sätt som avsett att dölja identiteten på de som faktiskt använt den, enligt de tyska utredarna. Båtens exakta kurs utreds fortfarande av tyska myndigheter.

”I nuläget är det inte möjligt att på ett tillförlitligt sätt fastställa identiteten på gärningsmännen och deras motiv, särskilt när det gäller frågan om händelsen styrdes av en stat eller statlig aktör”, står det i brevet om den tyska utredningen.

Webbkarta över gasledningens sträckning
Webbkarta över gasledningens sträckning. Grafik: Björn Hellström/TT

Utreds separat

Skrivelsen har lämnats in till FN:s säkerhetsråd i samband med att Ryssland kallat det till ett möte på tisdagen. Ryssland har framfört klagomål om att man inte fått ta del av information runt utredningarna.

Det misstänkta sabotaget av gasledningarna utreds parallellt och separat av svenska, danska och tyska myndigheter.

”Ingen av utredningarna har avslutats och i nuläget är det fortfarande inte möjligt att säga när de kommer att avslutas. Sabotagehandlingarnas karaktär saknar motstycke och utredningarna är komplexa”, står det i skrivelsen, som är daterad i måndags.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV