Radar · Inrikes

Högsta instans prövar Polisens beslut att stoppa koranbränning

Anhängare till det radikala islamistpartiet Tehreek-e-Labiak bränner en svensk flagga i Karachi.

Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva polisens beslut att, i samband med påskupploppen i Norrköping, ställa in en demonstration där Rasmus Paludan skulle bränna en koran.

Det meddelar domstolen i ett pressmeddelande.

Kammarrätten har sedan tidigare slagit fast att polisen gjorde fel som stoppade koranbränningen i Norrköping 2022 på grund av ordningsstörningar.

"Kammarrätten är enig om att beslutet ska upphävas, men ledamöterna har olika skäl för beslutet. Majoriteten i kammarrätten anser över huvud taget inte att ordningslagens bestämmelser ger polisen möjlighet att ställa in allmänna sammankomster till följd av ordningsstörningar som inträffat eller befaras. I stället är det bestämmelserna om att upplösa sammankomster som kan bli aktuella. Dessa bestämmelser har polisen inte använt sig av. En ledamot anser i och för sig att det finns en laglig möjlighet att ställa in sammankomster vid ordningsstörningar, men menar att utredningen inte visar att störningarna var så allvarliga att det var befogat."  – Kammarrätten i Jönköping

Prövningstillståndet gäller frågan om en demonstration får ställas in med stöd av 2 kap. 23 § ordningslagen, skriver Högsta förvaltningsdomstolen

FAKTA:
Polismyndigheten får enligt 2 kap. 22 § ordningslagen (1993:1617) inställa eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som hålls i strid med ett beslut som innebär avslag på en ansökan enligt 6 § eller i strid med en föreskrift enligt 15 § eller ett förbud enligt 25 §.

Utöver vad som sägs i 22 § får Polismyndigheten enligt 23 § upplösa en allmän sammankomst om det uppkommer svårare oordning vid själva sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten medför avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV