Radar · Miljö

Klimatlag lever vidare i EU: ”Extremt viktigt”

Klimataktivister demonstrerar i Strasbourg inför onsdagens omröstning om förslaget till naturrestaureringslag.

Trots en tuff kampanj från höger är EU-parlamentet inte redo att skrota kommissionens omtalade förslag om naturrestaurering. Nu väntar tuffa förhandlingar med medlemsstaterna.

Framför allt parlamentets högerpartier ville fälla förslaget, men förlorade med 312 röster mot 324 och tolv nedlagda i en jämn inledande omröstning i Strasbourg.

Resultatet innebär att ledamöterna gick vidare till att rösta om detaljerna, som man sedan enades om i ännu en jämn omröstning, med 336 röster mot 300 och 13 nedlagda.

Därmed har man nu en linje att förhandla om med EU:s medlemsländer i ministerrådet.

"Grön seger"

”Det är en viktig grön seger. Det är en historisk dag att EU äntligen kan anta den första lagstiftningen som syftar till att återställa natur. Äntligen kan EU:s förstörda ekosystem byggas upp igen. På grund av högerns massiva kampanj är lagen inte vass nog, men det är extremt viktigt att den kommer på plats, så att vi därefter kan vässa verktyget”, säger svenske ledamoten Pär Holmgren (MP) i en första kommentar.

Naturrestaureringen har blivit en oväntat hetsig kampfråga i EU-parlamentet. Mycket beror på att den dominerande högergruppen, konservativa EPP, anser att förslaget är så dåligt att man inte ens vill förhandla om det.

Sverige emot

Nej-sidan tycker att förslaget är för långtgående och pekar på hårda krav på exempelvis grönområden i städer och hur många gamla våtmarker som ska återställas. EPP varnar också för en livsmedelskris om det inte finns tillräckligt med jordbruksmark.

Ja-sidan anklagar i sin tur EPP och dess tyske gruppledare Manfred Weber för att främst vara ute efter att markera sin styrka och redan kampanja inför nästa års EU-val.

EU:s medlemsländer i ministerrådet enades om sin syn på förslaget i juni. Sverige röstade då emot.

Texten har uppdaterats.

Läs mer:

• Så mycket skulle EU:s nya omtvistade miljölag kosta – och bidra med
• Sverige backar inte upp EU:s restaureringsförordning: ”Ger upp ledarställning”
• Antiklimax för klimatlag i EU

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV