Radar · Inrikes

Avstängt Kiruna för kung och kommission

Sveriges EU-ordförandeskap invigs under Europeiska kommissionens besök i Kiruna.

Med kung Carl XVI Gustaf och hela EU-kommissionen på plats i Kiruna drar Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd i gång på allvar. Första insatsen: att visa upp svensk gruvdrift i norr som både modern och hållbar.

Avstängningar och stor polisnärvaro råder i Kiruna när man nu plötsligt står i rampljuset för hela EU. Med ordförande Ursula von der Leyen i spetsen finns hela den mäktiga EU-kommissionen på plats, liksom hela den svenska regeringen.

Här väntar en gemensam överläggning, men också besök i LKAB:s gruva och på rymdcentret Esrange. Ett särskilt välkomnande hålls även av kung Carl Gustaf som är på plats för att också hålla ett eget möte med ordförande von der Leyen.

Boendet äger rum på ishotellet i Jukkasjärvi, där von der Leyen togs emot av statsminister Ulf Kristersson (M) på torsdagseftermiddagen.

Gruvbesök

Nere på 500 meters djup i gruvan i Kiruna passar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under tiden på att betona vikten av den svenska gruvdriften för ett 70-tal influgna EU-korrespondenter från Bryssel.

Den här platsen går i spetsen för den gröna omställningen i Europa, säger Busch.

Grönare och säkrare?

Norrlandsbesöket fungerar som en sorts invigning av Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd, som inleddes den 1 januari och pågår till den 30 juni. Under den tiden får Busch och övriga ministrar en nyckelroll när det gäller att samla ihop EU-ländernas åsikter om allehanda lagförslag.

Vårt ledarskap under de kommande sex månaderna kommer att fokuseras på ambitionen att göra Europa grönare, säkrare och friare. Det är nyckelorden, lovade statsminister Ulf Kristersson (M) i ett möte med EU-korrespondenterna i Stockholm i onsdags.

Fredag eftermiddag håller han dessutom en gemensam presskonferens tillsammans med kommissionsbasen von der Leyen i Kiruna.