Radar · Inrikes

Black lives matter inleder kamp för nattfotbollen i Järva

Bild från nattfotbollen i Järva.

Under de senaste 15 åren har AIF Kistas nattfotboll fungerat som en viktig brottsförebyggande insats i Järva-området. Men nu har Stockholms stad plötsligt ifrågasatt verksamheten i efterhand och polisanmält föreningen – på grund av fel i redovisningen, som de menar ska ha skett för flera år sedan.
– Det är en fråga om att stoppa förortsorganisering, säger Omar Danakill från Black lives matter Sweden, som nu har startat en kampanj i stöd för föreningen.

I 15 års tid har AIF Kistas ordförande Said Ali gett tusentals ungdomar en meningsfull sysselsättning på nätterna i Järva-området. Men för tre veckor sedan fick han ett plötsligt besked om att Stockholm stad har polisanmält honom för bidragsbrott – och kräver tillbaka alla bidrag som de har delat ut till föreningen sedan 2019. Föreningen tvingas även att stoppa all sin verksamhet i väntan på utredningen.

Beslutet fattades trots att Stockholms stad har godkänt och betalat ut stöd under tiden som de nu menar att bidragsbrotten ska ha begåtts.

”Rasistiska mönster”

Detta skulle antagligen inte ha skett i ett homogent vitt område, menar Omar Danakill från Black lives matter, som tillsammans med folkrörelsen Skiftet har startat en namninsamling för att stötta föreningen.

– Vi brukar inte engagera oss i sådana här ärenden. Men vi tycker att det här är en fråga om att stoppa förortsorganisering, särskilt afrosvenskars organisering och svensksomaliers organisering i synnerhet. Därför blir det en fråga för oss. Det är en afrosvensk eldsjäl som attackeras och afrosvenska barn som får ta konsekvenserna, säger han till Syre.

Han menar att man kan skönja välbekanta rasistiska mönster i det som pågår. Bland annat användande av politik och byråkrati för att komma åt
svarta kroppar.

– Said Ali är en afrosvensk organisatör som har hyllats enormt. Han
avledde bland annat ungdomar från Paludans koranbränning i våras och
arrangerade en fotbollsturnering på bara några timmar, så Paludan blev
helt ensam utan motdemonstranter. Det är en person som jobbar med
hälsofrämjande och brottsförebyggande insatser i ett område där
våldskapitalet är högt. Nu ska vi använda myndigheter för att begå
karaktärsmord på den här personen. Det är oacceptabelt.

Omar Danakill från Black lives matter Sweden
Omar Danakill från Black lives matter Sweden. Foto: Privat

Omar Danakill efterlyser nu ansvarstagande från politiskt håll.

– Det är de som är högst ansvariga. Hela kommunikationen kring det här har varit bristfällig. Det är ett nytt styre i Stockholm stad nu, men jag som antirasist tänker att det kanske inte spelar någon roll vad det är för färg på styret. Man är fortfarande villig att göra karaktärsmord på afrosvenskar.

Varför är nattfotbollen så viktig i Järva?

– Det en verksamhet som är öppen året runt, även under skollov, som kan
vara ångestladdade för många barn utan arrangerade aktiviteter. Det är
en viktig mötesplats som engagerar ungdomar och barn som annars skulle
kunna hitta på en massa bus. Det handlar inte bara om att sparka
fotboll, här fostras framtidens afrosvenska ledare av friska afrosvenska
förebilder, säger Omar Danakill och fortsätter:

– Sedan kommer nattfotbollen att finnas kvar oavsett, men det som kan försvinna nu är personer som har ett enormt förtroendekapital hos de unga och deras vårdnadshavare. Konsekvenserna av att man tar bort trygga ledare blir att färre barn söker sig till nattfotbollen, det blir fler konflikter och strängare åtgärder istället för konfliktlösning. Det är de här barnen som kommer att drabbas.

Träffar förvaltningen i morgon

Det idrottsförvaltningen i Stockholms stad menar att AIF Kista har gjort sig skyldig till är att ha använt deras bidrag till privat konsumtion, som hotell och utlandsresor.

Föreningen menar dock att detta har finansierats från andra håll och att allt underlag finns.

I en intervju med SVT Stockholm säger Daniel Lundmark, chef för föreningsstöd och bokning på idrottsförvaltningen, att de med facit i hand skulle ha ”haft en tätare uppföljning tidigare”.

– Om vi vänder på det skulle man kunna polisanmäla stadens
för tjänstefel. Istället korsfäst en afrosvensk eldsjäl medans stadens
tjänstemän kan gå vidare utan disciplinära åtgärder, säger Omar Danakill.

Vid ett möte på måndagen, kommer föreningen att träffa tjänstemän från idrottsförvaltningen och lämna över Black lives matter och Skiftets namninsamling.

Omar Danakill är dock övertygad om att fler aktioner kommer att krävas.

– Jag tror inte att det kommer några positiva svar från myndigheterna i morgon. Det är jag nästan övertygad om, efter att ha levt som en svart man i det här samhället i fyrtio år. Man kan alltid bli positivt överraskad, men vi kommer att planera fler aktioner.