Radar · Utrikes

Bakslag för SPD i omvalet i Berlin

Sittande borgmästare, socialdemokraten Franziska Giffey, har röstat i sin vallokal i Berlin.

Tysklands socialdemokrater SPD går mot nederlag i söndagens omval i huvudstaden Berlin, visar vallokalsundersökningar. Kristdemokraterna i CDU blir största parti – vilket öppnar för maktskifte i delstaten.

Vallokalsundersökningarna från mediebolagen ARD och ZDF pekar mot att delstatsvalet blir en rejäl framgång för CDU.

Partiet får 28 procent av rösterna, mot 18 procent för SPD, enligt prognoserna.

Valet är ett omtag på det kaotiska delstatsvalet i Berlin i september 2021. Långa köer, strul med valsedlar och andra missar gjorde att valet ogiltigförklarades i domstol.

För den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz har valet pekats ut som viktigt. SPD-toppen Kevin Kühnert har betonat hur stor betydelse den lokala politiska makten har för hur väl landets regering kan driva igenom sina planer.

"Mycket har förändrats"

Redan opinionsundersökningarna inför omvalet spådde att CDU med Kai Wegner hade chansen att för första gången på 20 år bli största parti i Berlin.

– Mycket har förändrats sedan valet 2021, konstaterar Thorsten Faas, professor i statsvetenskap vid Berlins Freie universität, för AFP.

Sittande borgmästare Franziska Giffey – som leder en koalition mellan SPD, De gröna och vänsterpartiet Die Linke – beskriver det som en ”svår och utmanande situation”, inte minst med tanke på omvärldsläget med kriget i Ukraina och energikrisen.

42 000 valarbetare

Valorganisationen 2021 drabbades av stora logistiska problem delvis beroende på att Berlin Marathon gick samma dag med fulla gator. Valsedlar fastnade i trafiken och människor hade svårt att ta sig fram till vallokaler och valurnor.

Söndagens val – som är det andra tyska delstatsvalet att gå i repris under efterkrigstiden – övervakas av internationella valobservatörer.

Totalt har 42 000 valarbetare mönstrats, 8 000 fler än sist, och vallokalerna har fått extra valsedlar.

Runt 2,4 miljoner människor är röstberättigade i Berlin. Bland de viktigaste valfrågorna har skenande hyror, bostadsbrist och skolornas kvalitet varit.